O2 by si mohla kvůli úvěru pro PPF půjčit až 32 miliard Kč

ČTK ČTK
26. 11. 2014 8:20
Splatnost úvěru pro PPF v rámci finanční asistence má být maximálně sedm let s tím, že jej firma bude moci splatit kdykoliv předčasně.
Logo 02 - ilustrační foto.
Logo 02 - ilustrační foto. | Foto: Společnost O2

Praha - Společnost O2 by si mohla kvůli finanční asistenci pro mateřskou PPF vzít syndikovaný úvěr až do výše 31,8 miliardy Kč. O poskytnutí asistence budou rozhodovat akcionáři na valné hromadě svolané na 17. prosince.

O2 má PPF půjčit až 24,8 miliardy Kč na splacení kupní ceny za podíl od španělské Telefóniky a zbytek chce použít na konsolidaci současného zadlužení a podnikatelskou činnost. Vyplývá to z dokumentů pro valnou hromadu.

Splatnost úvěru pro PPF v rámci finanční asistence má být maximálně sedm let s tím, že jej firma bude moci splatit kdykoliv předčasně. Úrok placený půlročně bude vycházet z referenční sazby 6M PRIBOR, úrokové marže pro syndikovaný úvěr, který si bude muset vzít O2, a přirážky 0,3 procenta.

Vedle splacení části kupní ceny za O2 by PPF mohla peníze z finanční asistence použít i na nákup dalších akcií operátora od minoritních akcionářů. V současnosti PPF vlastní přes 83 procent akcií O2.

Valná hromada bude rovněž hlasovat o změně stanov, která by měla například umožnit hlasování akcionářů korespondenčním způsobem nebo rozvolnit rozhodovací pravomoci dozorčí rady vůči představenstvu. To má urychlit vnitřní rozhodovací procesy ve firmě.

PPF Petra Kellnera koupila na začátku letošního roku podíl 65,9 procenta O2 od španělské Telefóniky za v přepočtu 63,6 miliardy korun prostřednictvím úvěru od skupiny bank vedených Société Générale CIB. Další akcie získala v rámci povinného odkupu nebo později vykoupením podílů od významných minoritních akcionářů.

 

Právě se děje

Další zprávy