O práci pro neziskovku každoročně usiluje přes sto lidí

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 9. 2011 14:28
Strávit rok v neziskovce chtějí ve dvou třetinách případů ženy
Kolik je v Praze veverek rezavých či černých počítá letos Ornita. Invazi šedých veverek amerických z Itálie zatím zastavily Alpy. Příští rok chtějí spočítat pražské krkavce.
Kolik je v Praze veverek rezavých či černých počítá letos Ornita. Invazi šedých veverek amerických z Itálie zatím zastavily Alpy. Příští rok chtějí spočítat pražské krkavce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyzkoušet „rok jinak" chtějí nejčastěji ženy. Velká část zájemců, kteří opustí svoji dosavadní práci a začnou se věnovat aktivitě v neziskovém sektoru, jsou přitom novináři nebo lidé pracující v médiích nebo reklamě.

Vyplývá to z informací od Nadace Vodafone, která v rámci programu „Rok jinak" podporuje zapojení pracovníků z komerční nebo státní sféry v neziskovém sektoru.

Mzdu zaplatí nadace

O svoji dosavadní mzdu úspěšní uchazeči nepřijdou, Nadace Vodafone jim ji po celý rok vyplácí mzdu, kterou by za tuto práci běžně dostali.

Strop na plat přitom nadace stanovený nemá. V letošním roce by měla částka, kterou do projektu vložila, činit 10 milionů Kč. "Jednotlivé granty se pohybují různě, platy bývají od malých desítek tisíc až po granty převyšující stovky tisíc korun měsíčně," uvádí ředitel Nadace Vodafone Ondřej Zapletal.

Cílem je propojit zkušenosti

Za hlavní cíl celého projektu nadace označuje přenos know-how z komerční nebo státní sféry do neziskového sektoru.

"Program motivuje lidi k tomu, aby začali uvažovat o nějaké vlastní společenské angažovanosti. Většina lidí, kteří se rozhodnou do programu vstoupit, nekončí tím ročníkem a nějaká spolupráce ve většině případů pokračuje," říká Zapletal.

Někdejší manažer nadnárodní firmy Arnošt Marks, který se zapojil do činnosti organizace Člověk v tísni, svou účast v projektu označuje za změnu po letech schůzí, reportů, finančních plánů, válek o prachy, nesmyslných přesčasů a korupce.

"Největší přínos je poznání, že k byznysu nepatří jenom cvičení manažeři v drahých oblecích jdoucí tvrdě po penězích a v neziskovkách nepracují jenom altruisté v batikovaném tričku," komentuje Tereza Vajtová, která před nástupem do neziskové organizace opustila pozici ředitelky cestovní kanceláře. Program podle ní buduje množinu lidí, kteří budou mít zkušenost z "obou břehů".

Zájemců o nový druh práce se každoročně v průměru přihlásí více než sto, od roku 2008 vybrala nadace 15 celoročních projektů. Nejčastěji chtějí v rámci neziskovek působit v oblasti komunikace, PR nebo fundraisingu.

"Z mnoha průzkumů vyplývá, že až osmdesát procent lidí nebaví jejich práce. Přitom v práci trávíme více než dvě třetiny života. Program Rok jinak je proto příležitostí, jak zkusit dělat to, co člověka skutečně naplňuje bez strachu, že nebude mít na složenky," komentuje ambasador letošního projektu Tomáš Hajzler.

 

 

Právě se děje

Další zprávy