O desítky procent už letos zdražily potraviny i průmyslové suroviny

ČTK ČTK
30. 4. 2022 10:36
O desítky procent už letos zdražily potraviny i průmyslové suroviny

Ceny komodit na světových trzích výrazně rostou, potraviny i průmyslové suroviny letos zdražily o desítky procent. Ceny drahých kovů se zvyšují pomaleji - zlato od začátku roku zdražilo o necelých pět procent, stříbro o procento. Naopak zlevnilo dřevo, platina či káva. Ukazují to data, které ČTK poskytli analytici ke konci dubna.

"Komodity jsou v posledních měsících nejúspěšnější skupinou aktiv na finančních trzích. Komoditní index agentury Bloomberg už letos posílil o 30 procent," uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. Už loni podle něj reagovaly suroviny pozitivně na hospodářský růst, který podpořila fiskální politika vlád i měnová politika centrálních bank.

"Kvůli konfliktu na Ukrajině v březnu komodity prudce vzrostly. Duben byl měsícem částečné korekce tohoto nárůstu. Ke konci měsíce klesají některé komodity i s ohledem na možné rychlejší tempo zvyšování sazeb ze strany americké centrální banky Fed, ke kterému dojde nejspíše již počátkem května," prohlásil analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba.

 

Právě se děje

Další zprávy