Nezaměstnanost v březnu klesla na 3,4 procenta. Bez práce bylo přes 250 tisíc lidí

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 4. 2022 9:18
Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta. Bez práce bylo 252 873 lidí, zhruba o 10 500 méně než v předchozím měsíci. Zaměstnavatelé nabízeli 360 168 volných míst, jejich počet tak mírně klesl. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v březnu činila nezaměstnanost 4,2 procenta.
Mapa ukazuje podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel v krajích k 31. březnu 2022.
Mapa ukazuje podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel v krajích k 31. březnu 2022. | Foto: Úřad práce ČR

S příchodem jara začínají sezonní práce. "Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví a v logistice. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Situace v dalších měsících bude podle úřadu záviset mimo jiné na vývoji pandemické situace a také války na Ukrajině. Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku více než 12 600 Ukrajinců. Nejčastěji je to na pozice ve výrobě, v logistice či ve službách. V evidenci úřadů práce je momentálně dalších téměř 8400 ukrajinských běženců.

Podle Najmona stále platí, že do Česka přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku. Vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů.

"Proto i v případě, že mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba i o manuální profese. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem," dodal Najmon.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v březnu v Ústeckém kraji, kde dosahovala 5,2 procenta. V Moravskoslezském kraji to bylo pět procent a v Karlovarském kraji čtyři procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, kde činil podíl lidí bez práce 2,4 procenta. Následují Praha, jižní Čechy a Zlínský kraj, kde je míra nezaměstnanosti shodně 2,6 procenta.

Mezi okresy je nejvyšší podíl lidí bez práce na Karvinsku, a to 8,4 procenta. Na Mostecku činí 6,4 procenta, na Bruntálsku 6,3 procenta a na Chomutovsku 6,2 procenta. Naopak v okrese Praha-východ je nezaměstnanost 1,1 procenta, nejméně v Česku. Pod dvě procenta se vešly ještě okresy Praha-západ, Pelhřimov, Benešov a Rychnov nad Kněžnou.

Na jedno pracovní místo připadá v Česku průměrně 0,7 uchazeče. Nejvíce je to na Karvinsku, a to 9,5 uchazeče. Bez práce byli v březnu nejčastěji uchazeči s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním.

Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily 51,9 procenta ženy. Průměrný věk nezaměstnaných byl v březnu 43,9 roku, zatímco loni to bylo 42,9 roku. "Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. A i během uplynulých dvanácti měsíců došlo pouze k mírným změnám." uvedl úřad.

Novou práci získalo v březnu 29 273 lidí. Nejčastěji našli uplatnění jako pomocníci ve výrobě, pracovníci v maloobchodě a velkoobchodě, řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby, administrativní pracovníci, uklízeči a pomocníci v domácnostech, obsluha pojízdných zařízení, montážní dělníci výrobků a zařízení nebo řidiči nákladních automobilů, autobusů a tramvají.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v březnu 81 832 lidí, což je necelá třetina uchazečů o zaměstnání. V průměru brali 9131 korun. Podporu nižší než 4500 korun dostávala čtvrtina lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy