Německá centrální banka prodělala 21,6 miliardy eur, přišla o téměř všechny rezervy

ČTK ČTK
23. 2. 2024 21:26
Německá a nizozemská centrální banka vykázaly za loňský rok mnohamiliardové ztráty. Očekávají další finanční potíže, což naznačuje, že v příštích letech pravděpodobně nebudou vyplácet dividendy do státní pokladny. Německá centrální banka loni prodělala 21,6 miliardy eur (547,6 miliardy Kč), a přišla tak o téměř všechny své rezervy. Její nizozemský protějšek vykázal ztrátu 3,5 miliardy eur.
Foto: Shutterstock

Evropská centrální banka (ECB) a některé její největší národní odnože generují velké ztráty, vyčerpávají rezervy a velkou část vlastního kapitálu. Vysoké úrokové sazby je nutí vyplácet komerčním bankám miliardové úroky. Loňská ztráta ECB činila 1,3 miliardy eur po uvolnění 6,6 miliardy eur z rezerv na krytí finančních rizik. Jde o její první ztrátu za téměř 20 let.

"Finanční zátěž bude pravděpodobně přetrvávat několik let," uvedl prezident německé centrální banky Joachim Nagel. "Očekáváme, že (…) v letošním roce budou opět značná," dodal.

Německá centrální banka uvedla, že ztráta v roce 2023 smazala téměř všechny její rezervy a že část této ztráty ve výši 2,4 miliardy eur bude pokryta z rezerv. V roce 2024 německá ztráta přesáhne zbývající rezervy 0,7 miliardy eur. "Neočekáváme tedy, že bychom mohli delší dobu rozdělovat nějaký zisk," řekl Nagel.

Nizozemská centrální banka mezitím uvedla, že její rezervy by měly být dostatečně velké na pokrytí budoucích ztrát. "Jakmile dostatečně obnovíme naše rezervy tím, že si ponecháme zisky, obnovíme výplatu dividend nizozemskému státu," uvedla centrální banka.

Evropská centrální banka je centrální bankou zemí eurozóny. Jejím úkolem je udržovat stabilitu cen v zemích, které používají euro, a také řídit měnovou politiku Evropské unie. Sídlí v německém Frankfurtu nad Mohanem.  

Česká národní banka (ČNB) naopak loni vykázala podle předběžných údajů zisk 55,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy