Některé lahve s LPG mohou vybuchnout, varuje dodavatel. Vyzývá lidi k výměně

Ekonomika Ekonomika
11. 3. 2016 10:44
Firma žádá zákazníky, kteří v období od 1. srpna 2015 zakoupili pětikilogramovou lahev LPG a ještě ji nepoužili, respektive používali ji jen krátce, aby si preventivně nechali lahev zkontrolovat a bezplatně vyměnit.
LPG lahev od společnosti Flaga
LPG lahev od společnosti Flaga | Foto: Flaga

Praha – Některé pětikilogramové LPG lahve od společnosti Flaga mohou obsahovat vyšší množství plynu, než stanovuje norma. Firma varuje, že tím může dojít ke zvýšení tlaku v lahvi a úniku plynu. V uzavřené místnosti za nepříznivých okolností by se tak mohla vytvořit potenciálně výbušná směs plynu a vzduchu.

Firma proto žádá zákazníky, kteří v období od 1. srpna 2015 zakoupili pětikilogramovou lahev LPG a ještě ji nepoužili, respektive používali ji jen krátce, aby si preventivně nechali lahev zkontrolovat. „Všechny potenciálně dotčené lahve bezplatně vyměníme. Podrobnější informace lze získat na lince 844 111 155,“ říká mediální zástupce společnosti Roman Pavlík.

Do okamžiku kontroly a výměny je potřeba na lahvi uzavřít ventil a umístit ji mimo uzavřenou místnost a mimo působení slunečního či jiného tepelného záření. Pokud by v místnosti, kde se láhev původně nacházela, byl cítit plyn, je nutné otevřít okna, vyvětrat a nepoužívat takzvané zdroje iniciace – například otevřený oheň, světlo, zapalovač a podobně.

„Pokud už byla lahev používaná s plynovým vařičem celkově více jak tři hodiny, objem plynu se už snížil na běžnou hladinu a nehrozí žádná komplikace,“ dodává.
Společnost Flaga, která je největším dodavatelem paliva LPG v České republice, se zákazníkům za způsobené komplikace omlouvá. Problém se může týkat zhruba 400 lahví.

 

Právě se děje

Další zprávy