Nejdražší poštovní známka světa se vydražila za 192 milionů

ČTK ČTK
18. 6. 2014 7:17
Známka z roku 1856 je podle odborníků jediným existujícím exemplářem na světě. Vytištěna byla z nouze, není příliš pohledná.
"Jednocentová karmínová"
"Jednocentová karmínová" | Foto: ČTK

New York - Dražba známky One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová), považované za nejvzácnější známku světa, vynesla v úterý večer v New Yorku rekordních 9,5 milionu dolarů (192,5 milionu Kč). Informovala o tom agentura AFP.

Aukční síň Sotheby's odhadovala tržbu na rekordních 10 až 20 milionů dolarů (až 400 milionů korun). Dosud nejdražší známka se prodala za 2,2 milionu dolarů.

Dosud byla nejdražší známkou "Tříšilinková žlutá".
Dosud byla nejdražší známkou "Tříšilinková žlutá". | Foto: ČTK

Známku s nominální hodnotou jednoho centu považují odborníci za nejvzácnější na světě, neboť je jediným známým exemplářem svého druhu.

Vytištěna byla z nouze, když se před půldruhým stoletím zpozdila dodávka známek z Británie do kolonie v Jižní Americe a místní poštmistr byl nucen požádat místní tiskárnu o výpomoc. Podle expertů dnes z tehdy vytištěné série existuje několik čtyřcentových a právě tato jediná jednocentová.

Dražba byla významná i proto, že se proslulá známka dostala na veřejnost poprvé od roku 1986, kdy byla vystavena v Chicagu. Dosud nejdražší poštovní známkou je švédská "Tříšilinková žlutá" z roku 1855, která se v roce 2010 vydražila za 2,2 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy