Největší polský těžař uhlí chce požádat o státní pomoc

20. 8. 2013 9:27
Jako všechny uhelné společnosti v Evropě také Kompania Weglowa čelí finančním potížím
Ilustrační foto: důl Darkov.
Ilustrační foto: důl Darkov. | Foto: Aktuálně.cz

Varšava, Praha - Polská uhelná společnost Kompania Weglowa zvažuje, že kvůli propadu cen uhlí požádá stát o pomoc, napsala agentura Reuters s odvoláním na dva nezávislé zdroje. Státní firma Kompania Weglowa je největším těžařem černého uhlí v EU. Zprávu Reuters zatím nekomentovala.

Jako všechny uhelné společnosti v Evropě také Kompania Weglowa čelí finančním potížím kvůli vysokým nákladům na těžbu a současnému prudkému poklesu cen uhlí. Domácí - polské - uhlí je tak dražší než uhlí z dovozu.

Zásoby uhlí zmíněné firmy se za poslední rok zdvojnásobily.

Podobnými potížemi jako polské důlní společnosti prochází také tuzemská firma OKD, největší český těžař černého uhlí. Poláci mají jen jednu relativní výhodu: velkou provázanost s tamním energetickým sektorem. Prozatím tam existuje stále velká armáda odběratelů.

Pocházela-li dříve polská elektřina z 90 % z uhelných elektráren, pak v současnosti se poměr o mnoho nezměnil - činí zhruba 85 % a podobné je to i ve výrobě tepla, napsal nedávno deník Insider.

Trápení tuzemské těžební společnosti NWR vzniklo kombinací prudkého poklesu tržních cen uhlí a nemalého (ale v oboru ne výjimečného) zadlužení firmy. NWR draze investovala do těžebního zařízení, pro které teď nemá plné uplatnění.

Polské doly řeší podobné problémy. Ministerstvo státního pokladu, což je instituce mající na starosti správu státního majetku (a velká část dolů je státních), označuje situaci v sektoru za krizovou. V roce 2012 klesla produkce uhlí o 4,2 %, prodeje o 5,4 % a dolům zůstalo vytěžené uhlí v zásobách v rekordním objemu 8,4 milionu tun, když o rok dříve měly na skládkách jen 3,5 milionu tun.

Polské doly Jastrebska Spolka Weglova (JSW), které disponují kvalitním černým uhlím a bývají často „vzorem" pro NWR, vykázaly ve čtvrtletí tohoto roku pokles zisků o dvě třetiny. JSW spotřebovala více peněz, než vytvořila - podobně jako NWR.

 

Právě se děje

Další zprávy