Nabídka ropy vzrostla na 95,6 milionu barelů denně. Hrozí cenová válka, varuje agentura

ČTK ČTK
13. 7. 2021 11:04
Nabídka ropy vzrostla na 95,6 milionu barelů denně. Hrozí cenová válka, varuje agentura

Nabídka ropy ve světě se v červnu zvýšila o 1,1 milionu na 95,6 milionu barelů denně. Skupina OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, totiž zmírnila těžební omezení zavedená kvůli dopadům pandemie na poptávku. Více těží i země, které nejsou členy tohoto uskupení. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Varovala ale také před rizikem cenové války.

Skupina OPEC+ jedná o dalším postupu v těžební politice, její členové se ale nemohou dohodnout, jak rychle omezení odbourávat. To může podle agentury vyústit až v cenovou válku, a to v době, kdy postupující očkování a návrat k normálnímu životu jako před pandemií přispívají k růstu poptávky po palivech.

"Nad trhem visí pravděpodobnost bitvy o podíl na trhu, i když jen vzdálená," uvedla agentura, která sídlí v Paříži a která působí jako poradce zemí sdružených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v otázkách energetiky. "Stejně tak možnost, že vysoké ceny pohonných hmot vyvolají inflaci a zadusí křehké zotavování ekonomiky," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy