Na Sokolovsku vznikne testovací polygon pro drony, bude první v Evropě

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Na Sokolovsku vznikne testovací polygon pro drony, bude první v Evropě

Polygon pro testování bezpilotních leteckých systémů, který má vzniknout u Nového Sedla na Sokolovsku, bude svého druhu jediným v Evropě. Možnost testování samotných přístrojů, ale i jejich koordinace s dalšími druhy letecké dopravy, se zatím jinde neprovádí. Uvedl to při podpisu memoranda o společném postupu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Na pozemcích Sokolovské uhelné, kde polygon vznikne, se pod něj podepsali i karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN), předseda Hospodářské komory Zdeněk Zajíček a předseda představenstva Sokolovské uhelné Jan Filip.

"V České republice je celá řada výrobců bezpilotních leteckých prostředků, neboli dronů. Ale strádají tím, že nemají prostor, kde by to mohli testovat a rozvíjet svoje aktivity. Toto je unikátní prostor, který by tak mohl sloužit a přilákat i pozornost výrobců z okolních států," uvedl Kupka.

Unikátní lokalita je to i podle ředitele Úřadu pro civilní letectví Davida Jágra. Jde o plochu, která je umístěna v neobydlené zóně dolového území, a tudíž nehrozí kontakt s obyvatelstvem. Plocha je navíc v dosahu karlovarského mezinárodního letiště a i vojenského újezdu Hradiště. Je tak možné na jediném místě zkoušet interakci hned tří druhů letecké dopravy, bezpilotní civilní, klasické letecké a armádní.

Předseda hospodářské komory Zajíček vyzdvihnul to, že jde o projekt společného postupu státní správy a privátního sektoru. Nositelem projektu testovacího polygonu bude Sokolovská uhelná, která na základě doporučení leteckých úřadů vybuduje infrastrukturu pro testování a bude polygon provozovat.

Ministr dopravy, ale i Hospodářská komora a Karlovarský kraj ale vidí ve vybudování polygonu pro drony i další dlouhodobý přínos pro region. Pokud zde najdou místo pro testování technologické firmy, je velká šance, že na sebe navážou nejen místní dodavatele, ale vytvoří i potřebu dalších pracovníků, studentů, později vzdělaných odborníků. Podle hejtmana Kulhánka jde přesně o projekt, který zapadá do plánů kraje na postupný odklon od těžby a zpracování uhlí k jiným průmyslovým oborům, zejména k těm, které s sebou přinášejí vyšší přidanou hodnotu, řekl dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy