Na internetu zaplatíte bezpečněji, ke kartě přijde kód

Petr Kučera Petr Kučera
10. 9. 2013 14:20
Další z bank umožní plné využití technologie 3D Secure
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Další z velkých bank na tuzemském trhu zvýší zabezpečení při používání platební karty na internetu. Dva roky poté, co s rozšířením přišla ČSOB včetně Era Poštovní spořitelny, nabídne klientům tuto službu UniCredit Bank.

Platbu prostřednictvím technologie 3D Secure, kterou tuzemské obchody pro online platby nabízejí, rozšíří UniCredit o ještě jeden bezpečnostní prvek, a nabídne tak plné využití této technologie.

Majitel karty dosud standardně zadává její číslo, datum expirace a trojmístný CVV/CVC kód ze zadní strany karty. Nově budou moci klienti potvrdit transakci ještě vložením speciálního kódu, který jim přijde na mobilní telefon.

Tím se sníží možnost zneužití karty, protože podvodník by u sebe vedle zmíněných tří údajů musel současně mít i telefon majitele karty.

Stejně jako konkurence nebude ani UniCredit Bank za aktivaci nové služby ani její využívání účtovat klientům žádné poplatky. Výměna platební karty není nutná, služba začne fungovat i na starších kartách. Je však potřeba, aby banka měla k dispozici číslo klientova mobilního telefonu.

První byla Citibank

Jako první na českém trhu nabízí zaslání dodatečného ověřovacího kódu od roku 2011 Citibank, ještě ve stejném roce ji následovala ČSOB. Letos v létě se k nim přidala GE Money Bank a nyní tedy i UniCredit Bank.

Rozšířená funkce bude fungovat nezávisle na tom, jaká banka poskytla internetovému obchodníkovi platební terminál - rozhodující je vydavatel karty. Pokud tedy klient platí na internetu kartou ČSOB, UniCredit, GE Money nebo Citibank, přijde mu ověřovací kód i v případě, že obchodník používá platební bránu například od České spořitelny.

Ani plná podpora 3D Secure samozřejmě neznamená absolutní ochranu proti zneužití karty na internetu. Ukradenou kartu nebo její číslo může podvodník použít v obchodech, které tuto technologii nepoužívají (v Česku je jich minimum). Banky však obvykle takové podezřelé platby neuznají a klientovi peníze po reklamaci vrátí.

Účinnější, ale pro klienta náročnější variantou může být průběžná změna limitu pro platby kartou nebo jejich "odemykání a zamykání", pokud tuto možnost banka nabízí.

Další velké banky? Zatím ne

Ostatní velké banky zatím neplánují, že by svým klientům umožnily službu ještě letos při placení kartou využívat.

„Do budoucna uvažujeme o jejím zavedení. Podrobnosti však s ohledem na konkurenci sdělovat nebudeme," říká Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny.

Podobně je na tom Raiffeisenbank. „Možnosti využití 3D Secure na straně klienta pečlivě sledujeme, v letošním roce ale ještě tuto službu nespustíme," říká její mluvčí Tomáš Kofroň.

Z velkých bank je zřejmě nejblíže spuštění služby Komerční banka, trojka na trhu. Podle neoficiálních informací k tomu může dojít v příštím roce, na otázku Aktuálně.cz však banka neodpověděla.

 

Právě se děje

Další zprávy