V Česku vznikne nová banka. Moravský peněžní ústav získal licenci od ČNB

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
14. 12. 2018 15:31
Tuzemský finanční trh se od příštího roku rozšíří o novou českou bankovní instituci.
Foto: Moravský Peněžní Ústav

Moravský peněžní ústav o bankovní licenci usiloval už několik let. Teď konečně získal kladné stanovisko od České národní banky. "Udělení bankovní licence vnímáme jako úspěšné završení našeho dvacetiletého úsilí. Naším cílem je vybudovat ryze českou banku," komentuje událost generální ředitel Moravského peněžního ústavu Radomír Lapčík.

Bankou by se mělo družstvo stát už od ledna 2019. Záleží ale na tom, zda se mu podaří transformaci na akciovou společnost a bankovní licenci zapsat k tomuto datu do obchodního rejstříku.  

"S ohledem na aktuální stav, kdy řešíme veškeré náležitosti týkající se transformace na banku, budeme mít bližší informace ke službám, produktům a veškerým klientským podmínkám po Novém roce. Stejně tak rozhodneme o případném novém názvu banky," odpovídá Marcel Schmidt, ředitel marketingu peněžního ústavu na otázku Aktuálně.cz, co se mění pro stávající klienty. 

V současnosti má družstvo přes deset tisíc klientů a patří mezi největší spořitelní družstva v České republice. Jeho bilanční suma představuje 9,6 miliardy korun, depozita dosahují 7,4 miliardy korun, kapitál činí 1,7 miliardy korun.

Nabízí běžné a vkladové účty, úvěrové produkty, služby v oblasti platebního styku a internetové bankovnictví, a to jak soukromým osobám, tak i podnikatelům a firmám. Moravský peněžní ústav - spořitelní družstvo byl založen v srpnu 1996 ve Zlíně. Má tři pobočky: v Praze, Brně a Zlíně.

První žádost peněžní ústav podal v roce 2012, podruhé pak v roce 2015. "Obě dvě žádosti jsme po konzultacích s centrální bankou sami stáhli a odložili. Na sklonku loňského roku jsme pak podali žádost o udělení bankovní licence potřetí a tato žádost už byla úspěšná," doplňuje Marcel Schmidt.

V minulosti o bankovní licenci žádalo také Československé úvěrní družstvo, dříve Akcenta. Podle vyjádření tiskového mluvčí Matěje Opatrného ale v současnosti přeměna na banku není aktuální. "Chceme nejprve očistit naše portfolio a zvážit další kroky. Žádost o udělení licence tedy příští rok podávat nebudeme," dodává mluvčí.

Zatím poslední záložnou, která dostala povolení stát se bankou, byla Creditas před dvěma lety. Poslední udělená bankovní licence je ale ta pro pobočku čínské banky Bank of Communications v říjnu tohoto roku.

Moravský peněžní ústav získá v seznamu bank pravděpodobně 48. místo. Podle poslední statistiky jich totiž na českém trhu působí 47 včetně poboček zahraničních bank.

 

Právě se děje

Další zprávy