Mléko je v Česku drahé, stěžují si mlékárny. Za litr platí více než v Německu

ČTK ČTK
4. 9. 2019 15:22
Mlékárny v Česku poslední dobou platí za mléko víc než výrobci v okolních zemích, například v Německu, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci. Cena mléka tak podle Kopáčka snižuje schopnost české produkce konkurovat dovozu, který se už na tuzemské spotřebě mléčných výrobků podílí 42 procenty.
Foto: Ludvík Hradilek

"Na jedné straně mohou být s cenou mléka spokojeni naši farmáři, na druhé straně je to velký ekonomický problém pro mlékaře," řekl Kopáček. Dodal, že ve výsledné ceně mléčných výrobků se cena mléka promítá 80 až 85 procenty.

Za letošních prvních sedm měsíců byla kumulovaná výkupní cena litru mléka v Česku 8,89 koruny, v porovnání se stejným obdobím loni to je o 5,5 procenta více, uvedl Kopáček. "Platíme třeba o 30 haléřů více, než se v současnosti platí za mléko v Německu," řekl předseda mlékárenského svazu.

V letošním roce se také skoro o 1,5 procenta snížily dodávky mléka zpracovatelům. Spíš než odlivem českého mléka do zahraničí, to je podle Kopáčka důsledek suchého počasí. Před tím byl ale mléka v Česku spíš přebytek, uvedl. "Teď nabídka mléčné suroviny odpovídá poptávce," řekl. Problémy s vývozem mléka podle něj mají spíš regionální dopad.

V Česku je 33 průmyslových mlékáren, které odeberou většinu vyrobeného mléka. Přibývají malí faremní zpracovatelé mléka, jejich počet Kopáček odhadl do 200. Sortiment mléčných výrobků v Česku je podle něj nesrovnatelně bohatší než před rokem 1989. "Vzpomeňme si na konzumní mléko v sáčcích, těch sýrů jsme měli na pultech možná pět, možná jeden hermelín a pak něco tavených sýrů," řekl.

Složení výrobků podle Kopáčka mlékárny inovují tak, aby odpovídalo trendům zdravé výživy - aby obsahovaly méně soli, cukru, přídatných látek. Trendem je i prodlužování doby zrání sýrů, některé zrají i rok. "V roce 1989 jsme byli rádi, když ten sýr zrál 14 dnů tři neděle," vzpomínal Kopáček.

 

Právě se děje

Další zprávy