Město pro byznys: Nejlepší podmínky nabízí Nová Paka

Ekonomika Ekonomika
2. 12. 2014 14:30
Výsledky hodnocení měst s nejpřívětivějším podnikatelským prostředím v Česku oznámila agentura Datank.
Nová Paka
Nová Paka | Foto: Web Nové Paky

Praha – Vítězem sedmého ročníku ankety Město pro byznys se stala Nová Paka. Výsledky hodnocení měst s nejpřívětivějším podnikatelským prostředím v Česku dnes oznámila agentura Datank. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom.

Na druhé příčce skončil loňský vítěz Humpolec, třetí pak Pelhřimov. Do první desítky se dostaly ještě Šumperk, Nové Město nad Metují, Ostrov (Karlovarský kraj), Dobruška, Odry, Vyškov a Prostějov. Projekt Město pro byznys hodnotil 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy.

„V Nové Pace funguje malá, ale efektivní radnice. Starostovské žezlo po letošních volbách převzal po Rudolfu Coganovi jeho bratr Josef. Odstupující starosta si během svého působení v úřadu zakládal na tom, aby tým jeho spolupracovníků měl zkušenosti také z jiných profesí. Pestré složení zkušených lidí na radnici je zřejmě jedním z klíčových důvodů úspěchu města v oblasti přístupu veřejné správy. V této oblasti byla Nová Paka vůbec nejlepší v Česku,“ říká analytička agentury Datank Gabriela Šamanová.

Nová Paka dopadla výborně v testu elektronické komunikace živnostenského odboru a z pohledu obsahu pro podnikatele má kvalitní webové stránky. „Politika města v oblasti nastavování podnikatelských poplatků, především lázeňského či rekreačního, poplatku z ubytovací kapacity nebo ze vstupného patří v rámci České republiky k těm příznivějším a také daň z nemovitosti pro podnikatele nastavila radnice na nejnižší možnou úroveň,“ dodává Šamanová.

Hodnocení vychází z 34 kritérií rozdělených do dvou základních oblastí – podnikatelského prostředí a přístupu veřejné správy. Jde například o počet registrovaných podnikatelů a jejich složení, vzdálenost k dálniční síti, cenu stavebních pozemků a bytů, znečištění ovzduší, počet lékařů, průměrnou mzdu či nezaměstnanost. Mezi dalšími kritérii jsou třeba úspěšnost získávaní dotací, kapitálové výdaje, likvidita, hospodaření radnice, poměr dluhu k příjmům, úřední hodiny, místní poplatky nebo výše daně z nemovitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy