Rekord si drží i po pěti letech. Létající vlak maglev je pýchou japonské železnice

Rekord si drží i po pěti letech. Létající vlak maglev je pýchou japonské železnice
Snímek z 21. dubna 2015, kdy japonský vlak typu maglev zlomil vlastní rekord. Jako první vlak v historii překonal rychlost 600 kilometrů za hodinu, když svůj dosavadní a tehdy jen týden starý rekord 590 kilometrů za hodinu zvýšil na stále platných 603 kilometrů za hodinu.
Tisková konference, na níž železniční společnost Central Japan Railway, která vozidla maglev vyvíjí, komentovala nový rekord. V pozadí je vidět vlak, který rekord zajel.
Výhodami použití magnetické levitace u vlaků jsou zejména vyšší rychlost, která díky absenci tření přesahuje 400 kilometrů za hodinu, a větší komfort pro cestující.
Technologie, při níž se vlaky pohybují na magnetickém polštáři, vyžaduje specifickou dopravní infrastrukturu. Většímu rozšíření těchto rychlovlaků brání zejména vysoké investiční náklady. Snímek zachycuje japonský vysokorychlostní vlak maglev na Mezinárodním letišti Inčchon v Jižní Koreji.
Foto: ČTK
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 25. 4. 2020 15:43
Před pěti lety, 21. dubna 2015, si japonská železniční doprava připsala významný úspěch. Vysokorychlostní vlak maglev, který využívá technologii magnetické levitace, tehdy na zkušební trati dosáhl rychlostního rekordu 603 kilometrů za hodinu. Rekord, který vozidlo společnosti Central Japan Railway zajelo poblíž hory Fudži, se zatím nepodařilo překonat.
 

Právě se děje

Další zprávy