Likérce Jan Becher se už daří jako před prohibicí

Ekonomika Ekonomika
28. 8. 2014 13:23
Zisk před zdaněním stoupl více než dvojnásobně.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Becherovka

Praha - Likérce Jan Becher - Karlovarská Becherovka vzrostl zisk před zdaněním více než dvojnásobně. Ve finančním roce končícím v červnu 2014 dosáhl 392 milionů korun oproti předchozím 171 milionům. Tržby stouply o devět procent na 1,317 miliardy korun.

"Výsledky se tak vrátily na úroveň před prohibicí," uvedl generální ředitel společnosti Anthony Schofield.

Prodaný objem lokálních značek (Becherovka Original, Lemond, Ice&Fire, KV 14 a Cordial) vzrostl podle společnosti ACNielsen o 19,2 procenta v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Objem prodeje importovaných prémiových značek (irská whiskey Jameson, skotská whisky Ballantine's, vodka Absolut, gin Beefeater a další) se zvýšil o 17,2 procenta.

Becherovka byla založena v roce 1807 jako rodinný podnik. Po dokončení privatizace v roce 2001 přešla do vlastnictví francouzské skupiny Pernod Ricard, která je druhým největším výrobcem alkoholických nápojů na světě po britské Diageo.

Mateřská společnost Pernod vlastní mimo jiné značku vodky Absolut nebo značku koňaku Martell. Čistý zisk společnosti za uplynulý finanční rok klesl o 13 procent na 1,02 miliardy eur (28,3 miliardy korun), tržby klesly o sedm procent na 7,9 miliardy eur. Firma dala výsledek do souvislosti s přísnou kontrolou nákladů poté, co se na tržbách podepsal nepříznivý pohyb směnných kurzů a prudký propad tržeb na klíčovém trhu v Číně.

______

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Nominujte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlasovat můžete zde. Za Váš hlas děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy