Lego nechce sloužit politice. Aj Wej-wejovi ale ustoupilo, už se nebude ptát na využití stavebnice

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 13. 1. 2016 14:58
Rozhodnutí společnosti přišlo po kritice veřejnosti a čínského umělce Aj Wej-weje, který v říjnu loňského roku Lego obvinil z cenzury, protože mu odmítlo prodat kostky k tvorbě politicky motivovaného díla. Umělec Lego obvinil, že pouze chrání své obchodní vztahy s Čínou. Od 1. ledna se nicméně společnost svých zákazníků na účel využití stavebnice již neptá. Bude-li ovšem zákazníky využita k veřejné výstavě, od jejich projektů se distancuje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Alan Chia / Foter / CC BY-SA

Kodaň - Dánská společnost Lego mění svou politiku - už se dále nebude svých zákazníků vyptávat, k čemu stavebnici při velkých objednávkách použijí. Informoval o tom server BBC. Rozhodnutí společnosti přišlo po kritice veřejnosti a čínského umělce Aj Wej-weje, který v říjnu loňského roku Lego obvinil z cenzury, protože mu odmítlo prodat kostky k tvorbě politicky motivovaného díla.

Aj Wej-wej je přitom známý svou kritikou čínského režimu a zároveň patří mezi nejváženější umělce současnosti. Kostky chtěl využít k uměleckému projektu, který souvisí s politickými disidenty.

Úterní rozhodnutí Lega Aj Wej-wej ocenil jako vítězství svobody slova. "Lego je výrazový prostředek, který každý dokáže ocenit, a každý člověk by měl mít možnost používat ho podle své vůle. To je také podstata svobody projevu," řekl umělec.

Svým postojem si firma vysloužila kritiku nejenom ze strany čínského umělce. Po té, co e-mailovou konverzaci se zástupcem Lega zveřejnil na Twitteru a Instagramu, se na jeho stranu přidaly i tisíce jeho fanoušků. Vznikla tak dobrovolná sbírka Lega, díky které byla výstava v australském Melbourne nakonec dokončena.

Aj dnes ale prohlásil, že na australský projekt nakonec použil podobné kostky čínského výrobce. "Nebyl v nich moc velký rozdíl, ale cena byla mnohem nižší," podotkl.

V prohlášení, které Lego zveřejnilo na svých internetových stránkách, je uvedeno, že společnost se svých zákazníků ptala na účel využití stavebnice ve větším množství, jelikož nechtěla "aktivně podporovat či schvalovat politickou agendu".

Umělec a aktivista ovšem postup společnosti zhodnotil spíše jako snahu Lega chránit dobré obchodní vztahy s Čínou. Postoj firmy spojil s jejími plány na nový zábavní park Legoland v Šanghaji.

"Nicméně tyto pokyny mohly vést k nepochopení či mohly být vnímány rozporuplně, a Lego Group proto upravila pravidla pro prodej Lego kostek ve velkém množství," uvedla firma v novém prohlášení. Od 1. ledna letošního roku se tak svých zákazníků na účel využití své stavebnice již neptá. Bude-li ovšem zákazníky využita k veřejné výstavě, od jejich projektů se distancuje.

 

Právě se děje

Další zprávy