Legendární ženevský autosalon končí kvůli nejistotám v automobilovém průmyslu

ČTK ČTK
31. 5. 2024 20:28
Legendární ženevský autosalon končí kvůli nejistotám v automobilovém průmyslu

Legendární ženevský autosalon se již nebude konat. Organizátor akce, Comité permanent du Salon international de l'automobile, oznámil, že ruší příští ročník a neplánuje obnovení akce ani v dalších letech. Důvodem jsou podle prohlášení obtížné podmínky na trhu po skončení pandemie nemoci covid-19 a příliš mnoho nejistot v automobilovém průmyslu, které snížily atraktivitu velkých evropských výstav. Konat se bude pouze sesterská akce v katarském Dauhá, která se poprvé uskutečnila v roce 2023. Příští ročník se bude konat v listopadu 2025.

Ženevský autosalon se poprvé konal v roce 1905 a byl považován za velkou evropskou motoristickou událost. V dobách největší slávy se akce účastnilo až 120 vystavovatelů a přibližně 600 tisíc návštěvníků. Letos počet vystavovatelů klesl na 23 a počet návštěvníků na 168 tisíc.

Prezident autosalonu Alexandre de Senarclens obvinil ze zrušení akce nedostatek zájmu ze strany výrobců. Poslední ranou pro nadcházející ročník pak podle něj byla rostoucí konkurence podobných akcí, jako autosalony v Paříži a v Mnichově. Podle pořadatele tak další investice do organizování výstavy představovaly příliš velké riziko.

 

Právě se děje

Další zprávy