Kvůli aféře Dieselgate zadrželi v Německu šéfa Audi Stadlera

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 6. 2018 16:24
Německé úřady dnes zadržely šéfa automobilky Audi Ruperta Stadlera v souvislosti s aférou kolem manipulací s emisemi.
Rupert Stadler.
Rupert Stadler. | Foto: Audi

Ingolstadt/Wolfsburg - V souvislosti s aférou kolem podvodů s měřením emisí dnes německé úřady zadržely šéfa automobilky Audi Ruperta Stadlera (55). Ten je podle agentury Reuters nejvyšším vedoucím představitelem koncernu Volkswagen, který byl kvůli tomuto skandálu zatčen. Jeho post má podle zdrojů agentury DPA dočasně převzít současný ředitel prodeje Bram Schot (56).

Mnichovská prokuratura již minulý týden oznámila, že Stadler je v souvislosti s aférou vyšetřován, mimo jiné kvůli podezření z podvodu. Podle dnešního sdělení prokuratury byl Stadler vzat do vazby kvůli obavám, že by se mohl snažit o maření vyšetřování. Stadler je předsedou představenstva Audi od roku 2007.

"Obviněný byl předveden před vyšetřující soudkyni, která nařídila uvalit vyšetřovací vazbu," uvedla dnes prokuratura. Upozornila, že pro Stadlera stále platí presumpce neviny.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se rovněž týká zhruba 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Americká prokuratura letos obvinila bývalého šéfa koncernu Martina Winterkorna ze zločinného spolčení, které mělo za cíl utajit před úřady podvody s měřením emisí. Podle Reuters ale není pravděpodobné, že by se Winterkorn dostal do rukou amerických úřadů, protože Německo své státní příslušníky do zemí mimo Evropskou unii nevydává.

Mnichovská prokuratura upozornila, že Stadler nebyl zadržen na žádost amerických úřadů. Manažer byl podle prokuratury zadržen v časných ranních hodinách ve svém domě v Ingolstadtu. Nejpozději ve středu by měl být předveden k výslechu. Před tím se bude moci poradit se svými právníky.

Stadlerovo zatčení by mohlo zkomplikovat situaci novému šéfovi Volkswagenu Herbertu Diessovi. Ten se nyní snaží zreorganizovat vedení koncernu a zrychlit tempo při rozvoji aktivit v oblasti elektrického pohonu, automatizace řízení, digitalizace a nových služeb.

Akcie Volkswagenu po zprávě o Stadlerově zadržení klesly o více než dvě procenta a tuto ztrátu držely i během odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy