Končí další komoditní burza, stát jí sebral licenci

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
30. 1. 2014 12:25
Ministerstvo zemědělství odebralo licenci Komoditní burze Praha.
Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo zemědělství odebralo licenci Komoditní burze Praha. Rozhodnutí nabylo právní moci v tomto týdnu poté, co ministerstvo zamítlo takzvaný rozklad, tedy odvolání burzy proti rozhodnutí z loňského října.

Už na konci roku přišla o licenci Komoditní burza Profit, rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu je pravomocné. O licenci od ministerstva zemědělství loni v červnu definitivně přišla také 1. Karlovarská komoditní burza, nyní je v likvidaci. Povolení pro komodity spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu jí úřad sebral už v roce 2010.

Zatím nepravomocně sebralo ministerstvo zemědělství licenci Obchodní burze Hradec Králové. Proti rozhodnutí podala rozklad.

"Důvodem odebírání licencí je skutečnost, že burzy v dlouhodobém horizontu porušují celou řadu ustanovení zákona o komoditních burzách," uvedla bez bližších detailů ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Dana Večeřová.

V Česku tak může zůstat jen pět komoditních burz - Plodinová burza Brno, Českomoravská komoditní burza Kladno, společnost Hraprako, Komoditní burza Říčany (zaměřená primárně na obchodování s feroslitinami a legovacími kovy) a PXE (dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha, bývalá Energetická burza Praha.

Dáme to k soudu

"Proti rozhodnutí chystáme žalobu ke správnímu soudu," říká předseda Komoditní burzy Praha Milan Nejedlý. Burza současně požádá soud o vydání předběžného opatření, aby mohla dále existovat do doby, než soud definitivně rozhodne.

Komoditní burza Praha působila na komoditním trhu od roku 2002. Původně se zaměřovala především na agrární komodity, dříví a dřevní hmotu. V polovině roku 2012 začala obchodovat i s energií.

Žalobu zvažuje i Komoditní burza Profit. Správní řízení vedené ministerstvem průmyslu a obchodu ji údajně připravilo o miliony korun. „V současné době jednáme s právníky. O tom, zdali podáme žalobu, rozhodneme v horizontu několika dnů," říká předseda burzovní komory Profit Ondřej Grohar.

Komoditní burza Praha a Komoditní burza Profit přitom byly mezi trojicí, která veřejnému sektoru a dalším středním odběratelům umožňovala obchodovat i s relativně menšími objemy energií. Nadále funguje jen Českomoravská komoditní burza Kladno.

Podle zástupců těchto burz vše nasvědčuje tomu, že chce stát trh osekat tak, aby se vrátil do stavu zhruba před dvěma lety, kdy na českém trhu existovala pouze jediná komoditní burza se zaměřením na energie a drobné odběratele.

„Nerozumíme tomu, naše objemy jsou takové, že největšího hráče na trhu ohrozit nemohou," říká Nejedlý. Za loňský rok zprostředkovala Komoditní burza Praha aukce v objemu téměř 350 milionů korun. Naproti tomu obchody Českomoravské komoditní burzy Kladno se loni pohybovaly okolo čtyř miliard korun.

V Česku sice funguje i burza PXE, ta je ale určena pro velké objemy licencovaných dodavatelů.

Trh se pročistí

Také mluvčí samotné Českomoravské komoditní burzy Kladno Martin Soukup potvrzuje, že si uzavřením konkurenčních burz nijak výrazně nepolepší v objemech obchodů. Podle něj se ale trh po zásahu státu pročistí.

„Upřímně řečeno, my jsme takový zásah očekávali už dříve. Porušování zákona u zmíněných subjektů bylo zcela zjevné a jasně identifikovatelné. Dozorové orgány zřejmě ani neměly jinou možnost než licence odejmout, jinak by svojí nečinností mohly poškodit celý komoditní trh," říká Soukup.

Odebrání licencí podle Soukupa nenaruší konkurenční prostředí. „Funkční a správně fungující komoditní burza je svým smyslem národohospodářská instituce. Není to klasický obchodní subjekt, který by rozvíjel podnikání, realizoval zisk, konkuroval jiným," tvrdí Soukup.

Čekání na posledního

Obdobný osud jako Komoditní burzu Profit a Komoditní burzu Praha patrně čeká také Obchodní burzu Hradec Králové. Po půlroce správního řízení jí ministerstvo zemědělství odebralo licenci - zatím nepravomocně, provozovatel podal rozklad.

"Zažádali jsme si o rozšíření obchodování o energie. V reakci na to s námi bylo zahájeno správní řízení ohledně odebrání licence," upřesnil online deníku Aktuálně.cz předseda burzovní komory Obchodní burzy Hradec Králové Petr Neumann.

 

Právě se děje

Další zprávy