Komárek hledá u Mikulova nová ložiska ropy a plynu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
21. 11. 2013 14:16
Moravské naftové doly dají za seizmická měření na 200 milionů korun.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Společnost MND (dříve Moravské naftové doly) ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka zahájila na jižní Moravě průzkumné práce. Chce nalézt nová ložiska ropy a zemního plynu. Do seizmického měření, které provádí německá firma DMT, skupina investovala přes 200 milionů korun 

"Seizmické měření je prvním krokem při vyhledávání nových ložisek. Získaná data využijí naši experti spolu s dalšími geologickými informacemi v následujících letech při dalším zpracování a zkoumání uhlovodíkového potenciálu tohoto území," komentuje zahájení průzkumných prací ředitelka úseku geologie Jana Hamršmídová.

Podle ní se průzkum zaměří výhradně na konvenční ložiska, nikoli na břidlicový plyn.

Seizmická měření se budou týkat území o rozloze zhruba 150 kilometrů. Konkrétně půjde o okolí Mikulova, Bulhar, Sedlece, Mušovských jezer a o část Pálavy. Skončit by měla v dubnu příštího roku.

"Příprava průzkumu trvala několik let, jednali jsme se zástupci dotčených měst a obcí. Činnost nebude mít na život obyvatel žádný vliv," ubezpečuje ředitel úseku interních služeb Pavel Kotásek.

Poslední měření prováděly MND před šesti lety v Lednicko-valtickém areálu.

Do průzkumu klasických ložisek MND během následujících pěti let investují až čtyři miliardy korun, těžbu chtějí zdvojnásobit.

Současná těžba MND se v Česku pohybuje na úrovni 175 tisíc metrů krychlových ropy a 100 milionů metrů krychlových plynu ročně. Loni společnost zvýšila zisk čtyřikrát na 1,7 miliardy korun a tržby zdvojnásobila na 3,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy