Kellner prodá za 30 miliard korun svůj podíl v EPH

ČTK ČTK
8. 12. 2013 21:24
PPF do Energetického a průmyslového holdingu vstoupila v roce 2009, investici zdesetinásobí.
Finančník na snímku z dubna 2011.
Finančník na snímku z dubna 2011. | Foto: ČTK

Praha - Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera prodá svůj podíl 44,44 procenta v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH). Od zbylých akcionářů Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a J&T za něj dostane zhruba 1,1 miliardy eur (asi 30 miliard korun). Informují o tom servery Motejlek.com a Lidovky.cz.

Kellnerova skupina do EPH vstoupila v roce 2009 za zhruba tři miliardy korun, svoji investici tedy zdesetinásobí, píšou Lidovky.cz.

Transakce zatím nebyla podepsána, aktéři o ní podle serverů ale uzavřeli dohodu. Miliardu eur dostane PPF za akvizici 40 procent, zbytek bude představovat vyplacení všech úvěrů, které PPF holdingu poskytla. Akcionáři se podle Motejlek.com shodli na tom, že férová cena EPH je zhruba 2,5 miliardy eur.

Lidovky za nejpravděpodobnější scénář označují to, že podíl PPF zhruba v poměru půl na půl koupí zbylí dva akcionáři EPH.

J&T by tak v EPH získal po mnoha letech většinový podíl a Křetínský, který společnost manažersky řídí, by vlastnil takzvanou blokační minoritu. Holding by měl nadále řídit Křetínský. Lidovým novinám to potvrdili vysoce postavení představitelé dotčených společností i zdroje z bankovních a energetických kruhů.

"Žádná dohoda o této transakci není podepsána, proto nemá smysl komentovat spekulace," řekl k tomu Křetínský.

Energetický a průmyslový holding zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví, když prostřednictvím SPP pokrývá převážnou část plynárenského řetězce od přepravy a distribuce plynu až po maloobchodní prodej plynu a jeho skladování.

Tržby EPH se loni zvýšily o deset miliard na 35,75 miliardy korun. Většina příjmů holdingu pocházela z prodeje elektřiny, uhlí, tepla a zemního plynu. EPH loni ve svém hnědouhelném dolu Mibrag vytěžil 18,7 milionu tun uhlí, v černouhelném dole PG Silesia 0,8 milionu tun uhlí.

 

Právě se děje

Další zprávy