Kdo je nový Baťa? Dědek z Jablonce, rozhodli čtenáři

Eva Hníková, týdeník Ekonom
10. 1. 2015 14:21
Anketa čtenářů týdeníku Ekonom: Slavnému podnikateli Tomáši Baťovi se nejvíce podobá majitel holdingu Jablotron Dalibor Dědek.
Podnikatel Dalibor Dědek.
Podnikatel Dalibor Dědek. | Foto: Libor Fojtík

Oba začali od nuly, vsadili na vzdělávání a také na odměňování zaměstnanců podle výkonu. První v podstatě vybudoval novodobý Zlín, druhý postupně proměňuje k lepšímu Jablonec nad Nisou. Slavný podnikatel Tomáš Baťa toho má s majitelem firmy Jablotron Daliborem Dědkem společného více, než se na první pohled zdá.

Obuvnická firma Baťa loni slavila 120 let od svého založení. A týdeník Ekonom při té příležitosti hledal mezi dnešními byznysmeny pokračovatele slavného podnikatele Tomáše Bati, který ve Zlíně de facto z ničeho vybudoval mezinárodní obuvnické impérium. V anketě mohli hlasovat i čtenáři sesterského online deníku Aktuálně.cz.

Otázka byla jasná: Kdo je nový Baťa? Nejvíce hlasů získal právě Dalibor Dědek, majitel a zakladatel jabloneckého holdingu Jablotron, který vyrábí zabezpečovací a komunikační techniku. Podnik založený krátce po sametové revoluci dnes dosahuje celkově obratu 1,8 miliardy korun, zaměstnává 450 lidí a vyváží své výrobky do více než 80 zemí světa.

"Je to, jako byste porovnávala obra s trpaslíkem," hodnotí své vítězství skromně Dalibor Dědek a hned přiznává, že Baťu obdivuje. "Je úžasné, co všechno vybudoval a dokázal, zvláště když uvážíme, jaké k tomu měl podmínky. Takový úspěch je neopakovatelný," říká Dědek.

Výsledky ankety
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Výsledky ankety

Vybrali jste nového Baťu. Kompletní výsledky ankety najdete na webu týdeníku Ekonom.

A v čem si je uvedená dvojice podnikatelů tak podobná? Tomáš Baťa odměňoval lidi v závislosti na výsledcích. Sázel na systém samosprávy dílen, kdy se u každého střediska posuzovalo, jak hospodaří, a podle toho zaměstnanci dostávali odměny.

Také pro Dalibora Dědka jsou výsledky práce důležité. "V průměru třetina mzdy je u zaměstnanců závislá na ekonomické výkonnosti firmy," vysvětluje český podnikatel. Je v podstatě tvořená podílem z provozního zisku. Kromě toho se v Jablotronu roční odměny rozdělují v závislosti na plnění dlouhodobého plánu.

"Tenhle přístup se nám osvědčil i proto, že každý zaměstnanec dostává průběžné informace o hospodaření firmy. Lidé díky tomu pochopí, co je provozní zisk, hospodářský výsledek, a jak vlastně firma funguje," popisuje Dědek. Když jsou zaměstnanci zasvěcení do ekonomiky podniku, často prý sami přicházejí třeba s nápady na úspory.

Kromě toho se v Jablotronu snaží prostřednictvím mezd povzbudit zaměstnance ke vzdělávání. "Výše příspěvku na letní dovolenou závisí na tom, kolik bodů pracovník získá v testu z cizího jazyka. Body se pak přepočítají na peníze," vysvětluje Dědek.

Obálka týdeníku Ekonom
Obálka týdeníku Ekonom | Foto: Economia

Jak se Dalibor Dědek snaží vylepšovat Jablonec a okolí? Co konkrétně dělá pro podporu technického vzdělání na školách? Chystá vstup do politiky? Dočtete se ve zbytku článku v aktuálním vydání týdeníku Ekonom.

Týdeník Ekonom je k dostání na obvyklých místech. Lze si jej přečíst také na internetu, na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy