Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Nahradí vizualizace a digitalizace papírové výkresy?

Lukáš Jabůrek
18. 6. 2018 5:30
Už včera bylo podle mého názoru bohužel na tuto otázku pozdě. Veškeré platné papírové dokumenty se dávno převádí do elektronické podoby a ty nové v elektronické podobě rovnou vznikají. Budoucnost, ne-li zítřek, je tudíž jistá – žádné papíry. Vše bude elektronickou formou.
Foto: Shutterstock

Svou vzácnou tužku, kterou jsem dostal jako dar od španělského sběratele, důkladně střežím a nedám ji z ruky, protože ta pravá inspirace a tvar stejně vzniká ladným tahem tohoto krásného předmětu.

Lukáš Jabůrek
Autor fotografie: Canon

Lukáš Jabůrek

designér a umělecký ředitel firmy MOSER

Výtvarník a šéf vývojového střediska Studio Moser sklárny Moser v Karlových Varech je absolventem Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru a má již bohaté zkušenosti z práce v ČR i v zahraničí (Nizozemí, Francie, Irsko). V roce 2012 byl nominován na cenu Designér roku CGD. Za vázy Hruška a Kolorit získal Cenu veřejnosti Czech Grand Design 2013.

Je pravda, že hned poté se skica naskenuje a vznikají první úpravy už v elektronické podobě. Následně i vizualizace a technické výkresy. Ale bez počáteční kresby tužkou bych si svou práci nedokázal představit. Věřím, že to tak ještě nějakou dobu bude.

Je to asi také úcta k předešlým generacím a ještě několika současným mistrům, kteří vše ručně kreslí do posledního detailu a počítačové vizualizace stále odmítají. Jejich zkušený rukopis má nezaměnitelný styl, energii a osobitost, což nikdy do vizualizace nevložíte.

Patří jim velký obdiv, protože tužkou zvládnou to, na co my dnes máme spoustu počítačových grafických programů a ještě nám to vytvořit trvá déle.

Proto se vracím znovu k otázce, zda někdy nahradí vizualizace a digitalizace papírové výkresy. Už se tak dávno stalo. Ale možná v budoucnu vznikne řada nových uměleckých galerií, kam se budeme chodit dívat na kreslené návrhy výtvarníků i designérů. A za dalších dvacet let i muzeum, kde bude stálá expozice s názvem: "Papír - materiál, na který se onehdy nejen kreslilo".

Tento text je součástí projektu Kancelář budoucnosti, který chce na tomto místě přinášet vize odborníků z různých oblastí s cílem nastínit, jak se za 20 let změní kancelář, její technologie a způsob, jakým je využíváme. Partnerem projektu je společnost Canon CZ, která je globálním lídrem v inovacích a poskytování technologií z oblasti zpracování obrazu, tiskových služeb a dodavatelem inteligentních kancelářských řešení. 

 

Právě se děje

Další zprávy