Veterináři varují před klobásami z Itálie. Mohou obsahovat nebezpečné bakterie

ČTK ČTK
22. 9. 2022 15:20
Více než 123 kilogramů drůbežích klobás od italského výrobce, které se dostaly na český trh, může obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Mezi spotřebitele se dostalo více než 55 kilogramů, které se prodaly v prodejně v Chrášťanech u Prahy. Ve čtvrtek o tom informovala Státní veterinární správa, která varuje před jejich konzumací.
Italské klobásy, které podle Státní veterinární správy mohou obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie.
Italské klobásy, které podle Státní veterinární správy mohou obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. | Foto: Státní veterinární správa

Veterinární správa dostala informaci o závadném produktu od italských dozorových orgánů. Produkty se na celém území Itálie stahují z prodeje kvůli případům onemocnění způsobených listériemi.

Jde o tři druhy klobás s názvy Wudy Classico, Wudy Formaggio a Wudy Grill. V prodeji byly podle Státní veterinární správy pouze v jedné prodejně v Chrášťanech u Prahy. Z prodeje se podařilo stáhnout přes 68 kilogramů, zbytek mají zákazníci už doma.

Bakterie, kterou výrobky mohou obsahovat, způsobuje onemocnění nazvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat právě pomocí nevhodně ošetřených nebo špatně skladovaných potravin. Pro zdravé lidi není onemocnění příliš nebezpečné, větší hrozbou může být pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi nebo těhotné ženy. Bakterie podle veterinární správy spolehlivě zlikviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy