Írán zakazuje obchodování s kryptoměnami. Chce dostat měnový trh pod kontrolu

ČTK ČTK
23. 4. 2018 10:43
Opatření má být prevencí proti praní špinavých peněz a terorismu. Země už zakázala výměnu peněz mimo banky a sjednotila směnné kurzy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Teherán - Íránská centrální banka zakázala místním bankám, finančním institutům a směnárnám obchodovat s kryptoměnami včetně bitcoinu. Opatření má být prevencí proti praní špinavých peněz a terorismu. Informovala o tom íránská státní agentura IRNA.

Krok je podle agentury AP vnímán jako snaha Teheránu o kontrolu měnového trhu. Země v tomto měsíci zakázala výměnu peněz mimo banky a sjednotila směnné kurzy na oficiálním a otevřeném trhu poté, co se její měna riál kvůli obavám z možného návratu ekonomických sankcí propadla na své absolutní minimum. Digitální měny v Íránu nikdy povoleny nebyly, ale obchodovalo se s nimi na černém trhu.

Kryptoměny se vytvářejí a obchodují nezávisle na bankách nebo vládách. Transakce bývají anonymní, ale měnu lze převést na hotovost, pokud se uloží na účet za cenu stanovenou při on-line obchodování. O případném znovuuvalení amerických sankcí na Írán má 12. května rozhodnout prezident Spojených států Donald Trump.

 

Právě se děje

Další zprávy