Innogy prodá podíl v českém distributorovi plynu mateřské firmě RWE

ČTK ČTK
22. 2. 2019 12:58
Německá energetická společnost innogy podepsala dohodu s firmou RWE o prodeji svého podílu 50,04 procenta v českém distributorovi plynu innogy Grid Holding. Innogy to dnes oznámila v německém Essenu. Cenu firmy nezveřejnily. Druhým akcionářem innogy Grid Holding je australská investiční společnost Macquarie, která ve skupině vlastní zbývající podíl 49,96 procenta.
Foto: Innogy

Podle prohlášení innogy se obě strany dohodly, že cenu zveřejňovat nebudou, z pohledu innogy ale byla dohodnuta atraktivní cena. Transakce již byla dokončena, vzhledem k současným vztahům mezi oběma stranami ji totiž nemusejí schvalovat antimonopolní úřady. Transakce byla součástí dohody firem RWE a E.ON o rozdělení innogy.

Skupina innogy zajišťuje v České republice dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby asi pro 1,7 milionu zákazníků a zaměstnává zde přes 4000 lidí. Její podíl na distribuci plynu v České republice činí zhruba 86 procent.

Innogy v České republice provozuje asi 65 000 kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a patří mezi největší tuzemské prodejce stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic.

E.ON a RWE se loni dohodly na rozdělení innogy, ve které RWE vlastní podíl 76,8 procenta. E.ON by v rámci dohody měl získat podíl RWE v innogy, RWE by měly zůstat aktivity innogy v odvětví obnovitelných zdrojů energie a měla by získat rovněž aktivity E.ON v tomto sektoru. E.ON pak bude vlastnit aktivity innogy v oblasti energetických sítí.

 

Právě se děje

Další zprávy