Inflace v prosinci zrychlila na 6,6 procenta. Loňské ceny jsou nejvyšší od roku 2008

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 1. 2022 13:12
Inflace v Česku v prosinci zrychlila meziroční růst na 6,6 procenta z listopadových šesti procent. Takový růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v září 2008. Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě a bydlení. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici připomínají, že růst cen není zdaleka u konce.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Největší vliv na meziroční růst cenové hladiny měly v prosinci nadále ceny v dopravě. Ceny pohonných hmot a olejů stouply o téměř 30 procent. Dál zdražilo i bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 3,9 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 10,3 procenta, vodného a stočného shodně o 5,5 procenta a tuhých paliv o 8,9 procenta.

Naopak ceny elektřiny klesly o 15 procent a zemního plynu o 7,9 procenta. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák připomíná, že v prosinci, stejně jako v listopadu, meziroční růst inflace zkreslovalo dočasné zavedení nulové DPH na elektřinu a zemní plyn. "Bez tohoto mimořádného vlivu by meziročně spotřebitelské ceny vzrostly téměř o osm procent," říká analytik.

S efektem nulové DPH na energie souhlasí Jakub Seidler, ekonom České bankovní asociace. "Efekt vlivu DPH odezní v lednu, zároveň lze očekávat zrychlení cen, jelikož řada firem a obchodníků mění ceny právě začátkem roku. Lednová inflace se tak může podívat k desetiprocentní hranici a jednociferná hodnota bude nakonec ještě pozitivní zprávou," upozorňuje.

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bude letos inflace mnohem více než loni i problémem sociálním. "Už v prosinci znatelně meziročně rostly ceny potravin, jimž si jinak loni citelné zdražování víceméně vyhýbalo. Například brambory podražily o skoro pětinu, cukr o takřka osmnáct procent, pečivo o necelých sedm procent, mléko a sýry o necelých šest. Růst cen potravin bude v roce 2022 dále zrychlovat, z podstatné míry vlivem nynějšího zdražování energií. Na růst cen potravin, stejně jako energií, jsou zvláště citlivé sociálně nejzranitelnější vrstvy," domnívá se.

Průměrná míra inflace v celém loňském roce byla 3,8 procenta, což bylo o 0,6 procentního bodu více než v roce 2020. Loňská průměrná inflace je nejvyšší od roku 2008. 

Slovy Petra Dufka, analytika ČSOB, bude rok 2022 rokem vysokých cen. "Teprve ve druhé půlce roku by inflace mohla začít klesat, avšak nikoliv díky zlevňování, jako spíše v důsledku fungování vysokých statistických základů z předchozího roku," odhaduje.

Analytik BH Securities Štěpán Křeček připomíná, že inflace "pálí" úspory lidí, které v koronavirové krizi narostly na rekordní úroveň. "Naspořené peníze je proto vhodné chránit například pomocí protiinflačních státních dluhopisů. Standardní úročení vkladů v bankách není při současné inflaci dostatečné," doporučuje.

Inflace překonala odhad ČNB

Prosincová inflace byla zároveň o jeden procentní bod vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v listopadové prognóze. Důvodem je stejně jako v říjnu a listopadu výraznější zvýšení jádrové inflace a v rámci ní růst nájemného, uvedl ředitel měnové sekce ČNB Petr Král.

V lednu podle odhadu centrální banky stoupne inflace meziročně zhruba na devět procent. Zároveň ale nelze úplně vyloučit, že počátkem letošního roku bude inflace po několik měsíců dosahovat i dvouciferných hodnot, tedy více než deseti procent, dodal Král.

 

Právě se děje

Další zprávy