Huawei se nevzdává. Po odstřihnutí od Androidu pracuje na vlastním operačním systému

ČTK ČTK
23. 5. 2019 10:46
Huawei bude mít na podzim v Číně k dispozici vlastní operační systém pro chytré telefony a laptopy. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl šéf spotřebitelské divize tohoto čínského výrobce telekomunikačních zařízení Richard Yu. Huawei se tak zařídí, pokud nebude moci využívat operační systémy Googlu a Microsoftu.
Technews: Huawei P20
Technews: Huawei P20 | Foto: Tomáš Cetkovský

Mezinárodní verze operačního systému Huawei určená pro zahraniční trhy by pak podle zástupce podniku měla být připravena v prvním nebo ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Americká vláda minulý týden firmu Huawei zařadila na černou listinu, takže americké podniky nyní potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty. To ohrozilo mimo jiné spolupráci firmy s Googlem, který poskytuje přístrojům Huawei operační systém Android, ale i s dalšími technologickými společnostmi.

Americké ministerstvo obchodu sice toto omezení vzápětí dočasně na tři měsíce zmírnilo, aby omezilo negativní dopady na zákazníky čínského podniku po celém světě, jde ale jen o přechodné opatření, ač ministerstvo nevylučuje, že jej prodlouží.

 

Právě se děje

Další zprávy