Guvernér Tůma: Vláda ohrožuje euro

eko, ČTK
22. 12. 2005 18:20
Praha – Plán vládních útrat na příští rok je velmi nedisciplinovaný a řada návrhů jde proti zdravému rozumu. Řekl to dnes guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Růst povinných výdajů státu by podle něj dokonce mohl ohrozit plán přijetí eura v roce 2010. Tůma tak kritizuje výdaje na sociální politiku.

Premiér Jiří Paroubek reagoval večer na Tůmovo prohlášení písemně. "Hlavním úkolem České národní banky je stabilita financí. I ČNB si musí být vědoma faktu, že konvergenční program, který je naším jízdním řádem pro zavedení eura, plníme už nyní s obrovským předstihem," napsal Paroubek.

"Vyjadřuji pevné přesvědčení, že formulace pana guvernéra neznamenají zapojení bankovní rady do nastávající volební kampaně, ke kterému tato instituce nemá žádný ústavní mandát," uvedl premiér

Sobotka Česku věří

Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes prohlásil, že deficit veřejných rozpočtů bude letos "minimálně tak dobrý" jako vloni, kdy dosáhl tří procent HDP. "ČR se daří již druhý rok plnit konvergenční kritéria z hlediska deficitu veřejných rozpočtů," říká Sobotka.

Sobotka také tvrdí, že letošní rok byl pro českou ekonomiku nejlepší za posledních 10 let.

Tůma: nemusí to vydržet

Guvernér Tůma souhlasí s tím, že české hospodářství je v kondici. Vláda se však prý chová, jako by tento příznivý stav měl vydržet "na věčné časy".

Dobrý vývoj hospodářství je podle Tůmy potřeba využít ke stabilizaci veřejných financí. Vládní plány však údajně míří opačnou cestou. "Vidíme to jako velmi nedisciplinované," řekl.

V České televizi prohlásil, že pro vyšší ekonomický růst by se musel zpružnit pracovní trh a zlepšit podnikatelské prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy