S gerontooblekem jsme zestárli o desítky let. A v bance jsme se nestačili divit

S gerontooblekem jsme zestárli o desítky let. A v bance jsme se nestačili divit
"Vyzkoušíte si stáří na vlastní kůži," říká mi Barbora Bezděkovská z humanitární organizace Adra, když mě obléká do gerontoobleku. Adra ho koupila nedávno za necelých dvacet tisíc korun. Poskytují ho převážně dobrovolníkům, kteří pomáhají starým lidem. Aby si dokázali představit, jak mohou být některé běžné situace kvůli zhoršenému zdraví náročné.
Základem obleku je páteřní pás, který má ocelovou vložku a simuluje omezený pohyb zad. Pás na prsou zase omezí možnost dýchání. Závaží v břišní části naznačuje povolené břišní svalstvo a ztěžuje vstávání. Další částí gerontoobleku je loketní část s ocelovými pásy, která omezuje hybnost kloubů a závaží na zápěstí ukazuje, jak je pro seniory těžké ruku zvednout.
Součástí jsou i takzvaná hluchátka a brýle simulující šedý zákal. "Ještě existuje pás na páteř s kovovými výstupky, který simuluje bolest páteře. A boty, které nemají rovnou podrážku, takže člověk je nejistý při chůzi," říká Bezděkovská.
Brýlí je zhruba dvacet druhů a dokážou simulovat různé oční vady.
Foto: Jakub Plíhal
Kateřina Hovorková Jakub Plíhal Kateřina Hovorková, Jakub Plíhal
6. 2. 2022 16:03
Nejdřív ztěžknou nohy, pak ruce. Prsty se začnou třást, najednou jsou neohrabané. Břicho je povolené, páteř ztuhlá a zhoršil se i sluch. A nakonec se dostavil i zákal v očích. Redaktorka online deníku Aktuálně.cz vyzkoušela takzvaný gerontooblek, který simuluje stáří. Rozhodla se v něm zjistit, jak je pro seniory a lidi se zdravotním omezením komplikovaná banální návštěva banky.
 

Právě se děje

Další zprávy