Expremiér Topolánek se po energetice pouští i do realit

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 10. 2013 17:15
Investiční skupina ECPI, u jejíhož zrodu stál, zakládá novou realitní společnost
Mirek Topolánek.
Mirek Topolánek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Expremiér Mirek Topolánek se po energetice pouští také do realit. Investiční skupina ECPI, u jejíhož zrodu na začátku letošního roku bývalý předseda vlády za ODS stál, podle informací ČTK zakládá novou realitní společnost ECP Real Estate.

Investiční skupina, která vyhledává přímé investiční příležitosti v regionu střední a východní Evropy, se chce stát jedním z klíčových hráčů i na tuzemském realitním trhu.

Proto do čela nové společnosti jmenovali Kamila Kosmana a Milorada Miškoviče, kteří mají dlouholeté zkušenosti s realitním trhem střední a východní Evropy.

Padesátiletý Kosman v oblasti realit a bankovnictví působí už více než 20 let, od roku 2000 pracoval v Erste Group jako ředitel úseku realitních obchodů v České spořitelně. Zároveň řídil i hypoteční bankovnictví České spořitelny.

Poté přešel na post Group Head Real Estate vídeňské centrály a v roce 2011 byl jmenován do vedení Erste Group Immorent Česká republika.

Dvaačtyřicetiletý Miškovič působí v realitní oblasti středoevropského regionu více než 15 let. Čtyři roky byl jednou z hlavních postav poradenské společnosti Jones Lang LaSalle v Praze, poté více než deset let pracoval pro developerskou společnost Karlin Group jako partner a obchodní ředitel zodpovědný za operativní řízení jednotlivých projektů.

Miškovič jako posila

"Zapojení Milorada Miškoviče, jedné z klíčových postav realitního byznysu na tuzemském trhu, a Kamila Kosmana, který v Erste Group dlouhá léta rozhodoval o realitních úvěrech, investicích a s nimi spojených produktech, významně posiluje složení našeho nemovitostního týmu a zakládá předpoklad úspěšného růstu v tomto segmentu," prohlásil spoluzakladatel ECPI Tadeáš Trojan.

Investiční skupinu European Capital Partners Investments (ECPI) založili na začátku letošního roku spolumajitel poradenské společnosti Kenoby Group Tadeáš Trojan a expremiér Mirek Topolánek, oba ve skupině drží poloviční podíl.

V čele ECPI stojí kromě Trojana také Michal Pavlas a Alain Wildanger. Investiční skupina se zaměřuje na dlouhodobé korporátní investice v regionu střední a východní Evropy, hlavně v oblasti energetiky, strojírenství a realit.

Tomu odpovídá i složení expertní komise celé skupiny, jejímiž členy jsou bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl, bývalý náměstek generálního ředitele České spořitelny Karel Jan Jeníček, bývalý generální ředitel Siemens ČR Pavel Kafka či právě expremiér Mirek Topolánek.

Nejde však o první Topolánkovu zkušenost s realitami. Týdeník Euro v červenci napsal, že se expremiér letos stal v dubnu členem dozorčí rady kutnohorské firmy Obila. Ta se podle obchodního rejstříku zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Ve stejný čas se členkou představenstva společnosti stala i Topolánkova manželka Lucie Talmanová. Akcie Obily jsou psány na majitele.

 

Právě se děje

Další zprávy