Exportéři: Intervence ČNB zvýšila vývoz o téměř půl bilionu korun

ČTK ČTK
5. 4. 2016 11:31
Změna kurzu o korunu znamená podle Asociace exportérů pro vývozce 143 miliard korun za rok. Tuzemský vývoz by podle něj letos mohl dosáhnout rekordních více než čtyř bilionů korun. Český vývoz podporují vedle uměle oslabené koruny i nízké ceny dovážených surovin.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Díky intervencím České národní banky se za poslední dva roky zvýšil český export o 400 až 450 miliard korun, spočítala Asociace exportérů.

ČNB drží kurz poblíž 27 korun za euro od listopadu 2013. Pokud by kurz intervencemi nebyl uměle nastaven, pohyboval by se podle místopředsedy asociace Otto Daňka nyní kolem 25 korun za euro. Změna kurzu o korunu znamená pro vývozce 143 miliard korun za rok, dodal.

Tuzemský vývoz by podle něj letos mohl dosáhnout rekordních více než čtyř bilionů korun. Loni to bylo 3,89 bilionu korun. Omezujícím faktorem je ale nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. "Pokud této dynamiky nedosáhneme, tak to bude právě vlivem nedostatku pracovních sil," řekl Daněk. Průmyslu podle něj již několik měsíců chybí nejen kvalifikovaní odborníci, ale i dělníci téměř všech profesí.

Hodnota Indexu Asociace exportérů naznačuje, že v letošním prvním čtvrtletí vývoz rostl rychleji než loni. V druhém čtvrtletí by tempo růstu mělo dosáhnout šesti až osmi procent. Podle průzkumu mezi exportéry, který realizuje Raiffeisenbank ve spolupráci s asociací, jsou tuzemské podniky nyní optimističtější ohledně budoucnosti, než byly loni v listopadu. V březnu hodnota indexu exportu vzrostla na 59,5 bodu z listopadových 55 bodů na škále od nuly do sta.

Klesající Rusko

Český vývoz podporují vedle uměle oslabené koruny i nízké ceny dovážených surovin. "Bez zahraniční poptávky by se však českému exportu nedařilo. Naštěstí tato poptávka mírně roste, což dokazují objednávky ze zahraničí, kterých přibylo o něco málo více než v loňském roce," dodala hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Zájem o české výrobky v Asii je podle průzkumu stabilní. Vývoz do Ruska nadále klesá a objevují se obavy, že tento pokles bude dál pokračovat. Podíl Ruska na českém vývozu klesl za poslední dva roky ze tří na méně než dvě procenta.

"Na druhou stranu někteří exportéři znovuobjevují trhy bývalého socialistického bloku, konkrétně Rumunsko a Bulharsko. Velká očekávání v současné době vzbuzuje i Írán," dodal ředitel firemního bankovnictví Raiffeisenbank Václav Štětina.

 

Právě se děje

Další zprávy