Evropská komise zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky. Lépe si povede i Česko

ČTK ČTK
15. 5. 2023 10:12
Evropská komise zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky. Lépe si povede i Česko

Evropská ekonomika si v letošním roce zejména díky poklesu cen energií povede navzdory pokračujícím dopadům ruské agrese na Ukrajině lépe, než Evropská komise předpokládala na začátku roku. Hrubý domácí produkt zemí Evropské unie podle v pondělí zveřejněné jarní makroekonomické prognózy komise vzroste o jedno procento. To je o dvě desetiny bodu více, než uváděla zimní předpověď.

Komise zároveň mírně zvýšila odhadovanou průměrnou hodnotu letošní meziroční inflace, která podle ní v EU dosáhne 6,7 procenta. V zimě přitom očekávala, že po loňském rekordu 9,2 procenta letos inflace klesne na 6,4 procenta. Přiblížit se k hodnotám běžným před krizí by měl růst cen až v příštím roce, kdy inflace zpomalí na 3,1 procenta. Předchozí prognóza přitom počítala s hodnotou 2,8 procenta.

Evropská komise zvýšila také odhad letošního růstu české ekonomiky, který však i přes zlepšené vyhlídky výrazně zaostane za průměrem celé Evropské unie. Hrubý domácí produkt by měl vzrůst o 0,2 procenta, uvedla komise v jarní makroekonomické prognóze. V únorové předpovědi odhadovala růst na 0,1 procenta. Výrazněji pak zlepšila očekávání pro příští rok, kdy počítá s růstem o 2,6 procenta, zatímco dříve odhadovala 1,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy