Evropané chudnou. Od roku 2010 jim klesají platy

ČTK ČTK
11. 8. 2013 20:51
Výjimkou jsou jen zaměstnanci ve Francii a Německu.
 Ilustrační foto.
 Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Londýn - Průměrná mzda v zemích Evropské unie klesla od poloviny roku 2010 reálně o 0,7 procenta a v zemích eurozóny o 0,1 procenta. Zatímco v Německu a Francii mzdy stouply, v Británii a v zemích postižených dluhovou krizí vesměs prudce klesly.

Plyne to z údajů, které shromáždila knihovna britské Dolní sněmovny, uvedla BBC. V České republice jsou nyní reálné mzdy podle údajů Českého statistického úřadu zhruba na úrovni roku 2010.

V Německu se reálné mzdy po odečtení inflace za sledované období zvýšily o 2,7 procenta a ve Francii o 0,4 procenta. Naopak v Británii se propadly o 5,5 procenta a výrazněji klesly už jen v Řecku, v Portugalsku a v Nizozemsku. O 3,3 procenta se průměrná mzda snížila ve Španělsku a o tři procenta na Kypru.

Zpracování údajů o vývoji mezd v EU si od britské parlamentní knihovny vyžádali opoziční labouristé, aby mohli kritizovat konzervativně-liberální vládu premiéra Davida Camerona za špatné řízení ekonomiky. Polovinu roku 2010 zvolili jako startovní bod statistik proto, že v květnu toho roku začala Cameronova vláda působit.

Průměrná mzda v Česku loni reálně klesla o 0,6 procenta, V roce 2011 se zvýšila o 0,3 procenta a v roce 2010 stoupla o 0,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy