Česká ekonomika letos přidá, banky čekají růst o 2,4 %

ČTK ČTK
16. 7. 2014 10:26
V příštím roce by měl podle České bankovní asociace hrubý domácí produkt vzrůst o 2,7 procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 2,4 procenta. V dubnu počítala s růstem o 1,9 procenta. V příštím roce by měl hrubý domácí produkt vzrůst o 2,7 procenta.

Tahounem ekonomiky by měl zůstat vývoz, který těží z příznivé situace na hlavních trzích. "Struktura ekonomického růstu však bude vyvážená a - oproti minulé prognóze - se v ní více projeví dopad zvyšující se investiční aktivity firemního sektoru, zejména pak růst investic do strojového vybavení a do komerčních nemovitostí," uvedl hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek. Dalším faktorem jsou podle něj zlepšené ukazatele vývoje soukromé spotřeby.

Prognóza i nadále nepočítá s brzkou změnou měnové politiky České národní banky. Změna by podle odhadů měla přijít až později v průběhu roku 2015. Inflace by měla činit 0,8 procenta a až v průběhu příštího roku stoupnout na dvě procenta.

ČBA i přes lepší odhad růstu ekonomiky nadále počítá letos s nezaměstnaností na úrovni 7,6 procenta. Příští rok by podíl nezaměstnaných měl klesnout na 7,1 procenta.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komerční banky, GE Money Bank a Citibank.

 

Právě se děje

Další zprávy