Ekologická zátěž shoří v elektrárnách v Polsku

Ekologická zátěž shoří v elektrárnách v Polsku
Výsledný produkt: certifikované palivo pro tepelné elektrárny - směs ropných odpadů a energetického uhlí v poměru 52:48.
Obsah lagun by měl být odtěžen a zpracován do konce roku 2010. Kontaminovaná zemina by měla být sanována do roku 2013. Rekultivace celého areálu a jeho proměna na lesopark by měly být ukončeny v roce 2015.
Lesklá hladká plocha o rozloze několika hektarů láká labutě a jiné vodní ptáky. Olejové odpady zde byly ukládány až do roku 1996. V pozadí areál někdejších Moravských chemických závodů, nyní BorsodChem MCHZ, s.r.o.
Prvním krokem zpracování ropných kalů je jejich zhuštění. K tomu pomáhá vápno vmíchávané do odpadů v laguně.
Foto: Ondřej Besperát
Ondřej Besperát
29. 1. 2009 16:30

Ostrava - Na okraji ostravského sídliště Fifejdy, méně než dva kilometry od centra Ostravy jsou dva podivné temné rybníky. Místo vody jsou v nich olejové a ropné odpady. Dohromady více než 200 tisíc tun na ploše 12 hektarů. Po více než deseti letech se začalo s likvidací této ekologické zátěže. Sdružení firem Čistá Ostrava vyrábí z odpadů palivo pro elektrárny. V dalších fázích by mělo dojít na vyčištění zeminy a znečištěné vody z areálu bývalé rafinérie Ostramo.

&nbsp

Podívejte se také:

Před rokem to byly laguny smrti. Pro labutě

Pusťte si video:

Rána z milosti pro labutě uvízlé v oleji

&nbsp

 

Právě se děje

Další zprávy