Ecclestone prodá formuli 1

Red Zah, RTR
25. 11. 2005 16:46
Mnichov - Šéf formule 1 Bernie Ecclestone a německá banka BayernLB prodají podíl v automobilových závodech F1 investiční společnosti CVC Capital Partners.
Foto: Reuters

Ecclestone podle agentury Reuters prodá svůj 25procentní podíl, ale zůstane šéfem formule. Britský deník The Times informoval o tom, že Ecclestone získá transakcí kolem jedné miliardy liber (asi 42,6 miliard korun).
 
Německá banka prodá svůj téměř poloviční podíl ve společnosti Formula One Group, který získala před třemi lety, jako zástavu po krachu Kirchova mediálního impéria. Pro BayernLB se tak uzavírá dlouhý spor s Ecclestonem o kontrolu nad formulí 1, kterou britský obchodník přeměnil v prosperující společnost.

Další banky by měly prodat podíl

CVC Capital Partners rovněž jedná se zbývajícími podílníky společnosti, kterými jsou investiční banky Lehman Brothers a JP Morgan. Ty se spolu s BayernLB dožadovaly soudně kontroly nad společností, kterou teoreticky dohromady měly, ale fakticky ji nebyly schopny získat.

Prodej možná zastaví spekulace nad budoucností formule 1. Pět největších výrobců aut včetně tradiční značky Ferrari pohrozilo, že založí vlastní sérii závodu, jestliže nedojde ke  zprůhlednění společnosti a většímu přerozdělení peněz ve prospěch samotných týmů.

V současnosti jde 47 procent z výdělků společnosti řídící celý kolotoč F1, 30 procent Mezinárodní automobilové  federaci a zbylých 23 procent Ecclestoneovi.

 

Právě se děje

Další zprávy