Dvě velké kampeličky mají problém s přeměnou na banku. Stáhly žádost o licenci

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
10. 3. 2017 15:18
Záložny Moravský peněžní ústav a Akcenta stáhly svoji žádost o bankovní licenci. Obě kampeličky stále chtějí přeměnu na banku úspěšně dokončit, nejprve ale musí splnit požadavky České národní banku. O licenci požádaly v roce 2015 kvůli novým pravidlům celkem tři velké záložny, licenci dosud obdržela jen jedna z nich.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Foter.com / Ken Teegardin

Praha - Ze tří velkých záložen, které na konci roku 2015 požádaly Českou národní banku o bankovní licenci, zatím uspěla jen Creditas. Zbylé dvě - Moravský peněžní ústav a Akcenta - online deníku Aktuálně.cz potvrdily, že svoji žádost stáhly.

Akcenta svůj krok zdůvodňuje tím, že potřebuje více času na dopracování vnitřních procesů a předpisů. Záložna musí provést změny v této oblasti mimo jiné i na základě připomínek ČNB, říká předseda představenstva kampeličky Anton Halúska.

Také Moravský peněžní ústav (MPÚ) stáhl žádost o bankovní licenci na základě požadavků ČNB. Centrální banka po záložně chce, aby navýšila kapitál. MPÚ tvrdí, že je připraven vyhovět. "S ohledem na nemožnost prodloužení žádosti jsme zvolili její stažení, vyřešení požadavků a následné opětovné podání. Nyní intenzivně diskutujeme termín podání nové žádosti," upřesňuje ředitel marketingu MPÚ Pavel Čihák.

Také Akcenta chce žádost o bankovní licenci podat znovu. "Našim cílem je v licenčním řízení pokračovat a být v něm úspěšní. Jedná se však o velmi komplexní a náročný proces, čehož jsme si byli vědomi už při podání žádosti," říká Halúska.

Termín, kdy by mohla Akcenta bankovní licenci získat, podle něj závisí na splnění dalších dílčích kroků. Reálně lze podle předsedy představenstva uvažovat o roku 2018. "Získání licence je pro nás prioritou a investujeme do toho veškerou energii celého našeho týmu," dodává Halúska.

Centrální banka se odmítla ke snaze obou záložen získat bankovní licenci jakkoli vyjádřit. "V souladu se zákonnou povinností zachovávat mlčenlivost nejsme oprávněni informovat o tom, zda nějaké správní řízení probíhá, či nikoliv," říká mluvčí ČNB Denisa Všetíčková.

K žádosti o bankovní licenci dovedla velké kampeličky novela zákona o družstevních záložnách. Ta mimo jiné omezuje maximální velikost aktiv záložen na pět miliard korun. Při překročení této hranice se družstevní záložna musí transformovat na banku, pokud nechtějí pokračovat ve své činnosti bez možnosti dalšího růstu.

Moravský peněžní ústav měl ke konci letošního ledna 11 691 klientů a jeho aktiva dosahovala 10,6 miliardy korun. Hodnota aktiv spořitelního a úvěrního družstva Akcenta dosahovala ke konci loňského září 2,75 miliardy korun.

Podle údajů ČNB působí nyní v Česku deset družstevních záložen a celkem 46 bank nebo poboček zahraničních bank. Podle posledních dostupných dat z 30. září loňského roku dosahoval celkový objem aktiv všech záložen 32,7 miliardy. V této statistice je však ještě zahrnuta Creditas, který je od začátku letošního roku už oficiálně bankou.

 

Právě se děje

Další zprávy