Důvěra nedůvěra, ministr odvolal náměstka a ředitele

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 8. 2013 17:57
Odchod Pavla Haly, Jiřího Dastycha a Jakuba Kopřivy je prý motivován úsporami.
Rosnička, řada 464.2. Milovníci starých parních lokomotiv o ní mluví jako o "zelené krasavici". Podle nátěru se označení "Rosnička" používá i pro motorovou lokomotivu 710
Rosnička, řada 464.2. Milovníci starých parních lokomotiv o ní mluví jako o "zelené krasavici". Podle nátěru se označení "Rosnička" používá i pro motorovou lokomotivu 710 | Foto: Archiv Českých drah

Praha - Ministr dopravy Zdeněk Žák odvolal svého náměstka Pavla Halu, ředitele IT a spisové služby Jiřího Dastycha a šéfa oddělení legislativního a právního Jakuba Kopřivu.

Informaci internetového deníku E15.cz ČTK potvrdil ministr s tím, že za změnou stojí snaha ušetřit. Hala na úřadu zůstane, ministr pro něj má nový úkol.

Nadbytečný, nezvládl by...

"Normální je, že agenda legislativní a právní má jednoho ředitele. Jsou případy, kdy má dva ředitele. Na dopravě ale pro tuto agendu byly vytvořeny tři posty. Dva ředitelské a jeden superředitelský," uvedl Žák k odvolání Kopřivy, jehož pozice byla podle šéfa dopravního resortu nadbytečná.

Po českých kolejích se prohání banán i rakev

Nadbytečný byl podle Žáka i náměstek Hala, který měl na starosti železniční a vodní dopravu. Na řízení dopravního resortu prý nyní stačí dva náměstci. Hala se po svém návratu z dovolené má zapojit do nového projektu, který ale ministr zatím odmítl blíže komentovat.

Důvodem pro odvolání šéfa informačních technologií byly podle ministra chystané změny týkající se řešení potíží s centrálním registrem vozidel a IT systémem ministerstva dopravy. "Nejde o předchozí pochybení, spíše jsem neměl jistotu, že je (Dastych) schopen se vypořádat s novou agendou," dodal Žák.

Den po nedůvěře

V případě centrálního registru vozidel, mediálně sledovaného především kvůli loňským výpadkům po jeho převedení z gesce ministerstva vnitra pod správu dopravního resortu, ministerstvo chystá vypsání výběrového řízení na nového dodavatele. Zároveň probíhá audit, který by měl funkčnost systému prověřit a na jehož základě se chce nový ministr rozhodnout, co se současnou aplikací bude nadále.

Personální změny na ministerstvu dopravy odstartovalo odvolání náměstka Jiřího Žáka minulý týden. V současnosti náměstky ministra dopravy zůstávají Lukáš Hampl a Jaroslav Deml. Čtvrteční odvolání přišlo pouhý den poté, co Sněmovna současnému kabinetu Jiřího Rusnoka vyslovila nedůvěru.

Předtím již ministr prosadil změny v Českých drahách, odkud muselo odejít celé vedené včetně generálního ředitele Petra Žaludy.

 

Právě se děje

Další zprávy