Pražské letiště po poruše systému na hodinu omezilo odlety. Problém řešili i Švýcaři

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 15. 6. 2022 14:00
Na pražském letišti Václava Havla vypadl ve středu odpoledne systém řízení letového provozu Top Sky. Zastavilo tak všechny odlety, přílety byly umožněné pouze letům, které už byly ve vzduchu a mířily do Prahy. Zhruba po hodině Řízení letového provozu oznámilo, že provoz postupně obnovuje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Magdaléna Daňková

Příčiny výpadku zatím letiště neuvedlo, situaci řeší společně s Řízením letového provozu (ŘLP). "Intenzivně pracujeme na odstranění problému," uvedla po 13. hodině státní firma zajišťující dispečink provozu ve vzduchu včetně pohybů letadel v rámci letiště.

Následně mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková upozornila, že odbavování cestujících zatím standardně pokračuje dál, ovšem odlety budou zpožděny. Ve 13:45 pak dispečeři v omezené kapacitě obnovili fungování systému pro řízení příletů i odletů.

"Příčina výpadku systému TopSky byla softwarová závada na straně dodavatele. Přijatá opatření zajistila bezpečnost provozu. V průběhu dnešní noci bude provedena oprava příslušného SW a kapacity se budou postupně vracet na úroveň před výpadkem," uvedlo ŘLP na Twitteru.

Novou generaci systému Top Sky používají čeští letoví dispečeři od letošního roku. Systém od francouzského dodavatele Thales používají také například v Rakousku, Švédsku nebo Dánsku.

Technický problém v systému řízení letového provozu dnes na několik hodin zastavil také provoz na švýcarských letištích. Agentura DPA s odvoláním na mluvčího provozovatele letišť Skyguide uvedla, že příčinou přerušení letů byl hardwarový problém v IT síti. Možnost kybernetického útoku úřad vyloučil.

"Švýcarský poskytovatel letových služeb Skyguide zaznamenal dnes v časných ranních hodinách technickou poruchu, proto byl švýcarský vzdušný prostor z bezpečnostních důvodů uzavřen," sdělil ráno Skyguide. Později dodal, že provoz na letišti v Curychu byl obnoven a od 9:30 SELČ by měl fungovat na 75 procent kapacity.

Skyguide cestujícím doporučil, aby se řídili informacemi leteckých společností. Evropská organizace pro bezpečnost letecké navigace Eurocontrol varovala před velkými zpožděními.

 

Právě se děje

Další zprávy