Český Google umožní zvolit si trasu podle spotřeby paliva. Využije umělé inteligence

ČTK ČTK
7. 9. 2022 9:52
Google v Česku a dalších evropských zemích v nadcházejících týdnech zavede do svých map novou funkci ekologických tras. Řidiči si díky službě založené na umělé inteligenci budou moci zvolit vedle nejrychlejší trasy také cestu nejúspornější, která šetří pohonné hmoty a snižuje uhlíkovou stopu. Google to oznámil ve středu v tiskové zprávě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Společnost odhaduje, že ekologické trasy mají potenciál ušetřit po celém světě více než milion tun emisí uhlíku ročně, což je podobné tomu, jako kdyby ze silnic zmizelo 200 tisíc aut.

Funkce byla již dříve spuštěná ve Spojených státech a Kanadě a od té doby podle odhadů ušetřila více než půl milionu tun emisí uhlíku. Nedávno zavedli tuto funkci také v Německu.

Dosud Mapy Google řidičům zobrazovaly jen nejrychlejší možnou trasu do cíle. U návrhu úsporné trasy uživatelé uvidí přibližnou úsporu paliva a časový rozdíl mezi oběma trasami.

Funkce řidičům také umožní zvolit si typ pohonu svého vozidla (benzinový, dieselový, hybridní nebo elektrický) a optimalizovat ekologické trasy tak, aby ušetřili co nejvíce paliva nebo baterie. 

"Umělá inteligence identifikuje všechny relevantní trasy z bodu A do bodu B a vypočítá spotřebu paliva pro každou z nich na základě historických a reálných dopravních vzorců, sklonu a typu silnice a dalších údajů. Díky tomu dokáže najít nejúspornější a nejrychlejší trasu do cíle," uvedla mluvčí Googlu v Česku Iva Fialová.

Mapy Google již delší dobu nabízejí ve své navigaci také různé alternativy k jízdě autem, včetně veřejné dopravy a pěších tras, a zájem o ně podle firmy roste. V Česku lidé například letos v červenci využívali navigaci pro chůzi o 60 procent a pro veřejnou dopravu o 65 procent více než ve stejném období loni.

 

Právě se děje

Další zprávy