Brno zavedlo wi-fi v "šalinách". Po stáhnutí čtyř megabajtů však cestujícího odpojí

Michael Bouška ČTK Michael Bouška, ČTK
1. 2. 2019 13:31
Brněnský dopravní podnik v pátek spouští wi-fi připojení ve většině svých tramvají, autobusů i trolejbusů. Bezplatná internetová síť má však pro cestující háček - po načtení čtyř megabajtů dat, což může představovat například jeden kvalitnější obrázek, cestujícího sama odpojí. Za provoz sítě bude dopravní podnik platit 2,3 milionu ročně.
Tramvaje MHD Brno dnes.
Tramvaje MHD Brno dnes. | Foto: Dopravní podnik města Brna

"Připojení je určené hlavně pro vyhledávání informací o spojích, případně pro vyřízení elektronické pošty. Rozhodně nestačí na to, aby člověk při jízdě hromadnou dopravou třeba sledoval videa," upozornila mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Bezplatná síť umožní každému cestujícímu využít 4 MB dat na jedno připojení, které může trvat maximálně 20 minut, pak se telefon odpojí. Cestující se ale pak může připojit znovu.

Redakce Aktuálně.cz otestovala velikost webů, na kterých mohou lidé hledat informace o městské hromadné dopravě a městě Brně. Samotný web brněnského dopravního podniku vyžaduje k načtení dva megabajty, turistický portál Brna pak necelé tři megabajty. Některé aplikace ovšem navíc začnou při připojení na wi-fi síť samy stahovat data na pozadí.

Kvůli náročnějším aplikacím jako Facebook či Spotify tak mohou mít cestující s připojením problémy.

Každý z routerů umožňuje připojení až 50 lidí zároveň, v jednom voze je měsíčně k dispozici 30 GB dat. "Po spuštění plánujeme dvouměsíční zkušební provoz, který nám ukáže, jak celý systém bude fungovat v praxi. Zároveň je wi-fi ve vozidlech novým reklamním prostorem, který můžeme nabídnout našim případným partnerům," uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Wi-fi routery byly součástí vybavení nového řídícího a informačního systému, kterým podnik vybavil své vozy v loňském roce a který jej přišel na 140 milionů korun.

Lodě bez internetu

Na internet se cestující mohou připojit v 720 tramvajích, autobusech i trolejbusech. Routery nejsou umístěné pouze ve 30 starých vozech, které budou během několika měsíců vyřazeny z provozu, pak by měla být wi-fi ve všech vozech. Internetovým připojením ale nebudou vybaveny lodě dopravního podniku brázdící od jara do podzimu brněnskou přehradu. Důvodem jsou problémy se signálem mobilního operátora nad přehradou.

Wi-fi ve vozech MHD zavádějí i další města. Pražský dopravní podnik ji předloni spustil v několika stanicích metra. Bezplatné internetové připojení funguje také v nejnovější sérií tramvají 15T.

 

Právě se děje

Další zprávy