Aktuální trendy v automobilovém průmyslu

Studenta Studenta - za podpory: Continental Continental
11. 2. 2018 16:51
Říkají vám něco pojmy Clean, safe, connected? Měly by, protože je kolem nich v automobilovém průmyslu velký hype.
Video: Studenta, Jakub Zuzánek

Tomáš Vondrák, ředitel výrobního závodu Continental Automotive v Brandýse nad Labem vám přiblíží, jak se hlavní technologické trendy promítají do výroby elektroniky do aut: 

Foto: Radek Vebr

"Představte si následující situaci: Jedete v autě po městě a rádi byste si vyřídili e-maily nebo zavolali rodině. Tak prostě vozu zadáte, aby se vyhnul křižovatkám a v klidu si vyřešíte, co potřebujete. Mobilita pro nás v budoucnu totiž nemá být stresující, ale má se stát jedním z bezproblémových prvků našeho života," říká Vondrák.

"Kde můžeme taky očekávat změnu, je v rámci užívání automobilů jako takových, zejména ve větších městech. Pro budoucí generace totiž nebude potřeba vlastnit tak důležitá, takže pravděpodobně bude docházet ke sdílenému užívání automobilů s požadavkem od jejich uživatelů kdy a kde (tedy v jakém čase a na jaké trase) budou potřebovat autonomní vozidla využívat."

Na čem bude konektivita závislá?

"Velký boom očekávám v oblasti komunikace, resp. konektivity. Technologie 5G mobilní sítě umožní v reálném čase uživateli sledovat a využívat při přesunu z bodu A do bodu B obrovské množství dat. Konkrétně Continental je v této oblasti velmi aktivní. Za posledních 20 let jsme dali více než 28 milionů produktů do 250 milionů aut, která jezdí a jsou propojena v konektivní síti po celém světě."

"Pokud vás automobilový průmysl zajímá, určitě víte, že právě Continental je v tomto oboru jedním z největších globálních hráčů. A má velké ambice - z automotive odvětví by rád udělal eco-friendly průmysl a dělá všechno pro to, aby se v budoucnu uplatnila i jeho Vision Zero, tedy stav, kdy na silnicích nebude ani jedna nehoda."

 Continental

Continental není zdaleka jen o pneumatikách. Vyrábí také automobilovou elektroniku, řídicí jednotky motorů a převodovek, senzory, dveřní moduly, brzdové posilovače a mnoho dalšího. Jen v České republice ve svých osmi závodech zaměstnává přes 16 tisíc lidí a aktivně se podílí mimo jiné na elektrické revoluci v automobilovém průmyslu, a to díky nové firmě, která se vyčlenila z jedné z jeho divizí, Vitesco Technologies. Jestli tě zajímá víc, mrkni na jejich stránky.

Pokud vás automobilový průmysl zajímá, určitě víte, že právě Continental je jedním z jeho největších globálních hráčů. A má i velké ambice - z automotive odvětví by rád udělal eco-friendly průmysl a dělá všechno pro to, aby se v budoucnu uplatnila i jeho Vision Zero, tedy stav, kdy na silnicích nebude ani jedna nehoda.

Foto: Radek Vebr

Jaké profese najdou v automotive uplatnění nejčastěji?

"Obecně platí, že narůstá požadavek na zaměstnance s technickým vzděláním. A to i u nás. Nejenom v našem závodě v Brandýse nad Labem máme velký požadavek na studenty, resp. absolventy či zaměstnance, v oblasti elektro, automatizace, robotizace, programování či výrobního IT."

Foto: Radek Vebr

"IT technologie se u nás prolínají samotnou výrobou. Nicméně prvek robotizace, automatizace a kobotizace se nedotkne jenom inženýrských pozic, ale i pozic v samotné výrobě. To znamená, že nároky na budoucí výrobní dělníky se budou navyšovat a my budeme měnit jejich kompetenční profily, do kterých je postupně a systematicky rekvalifikujeme. Koboti budou dělat monotónní, manipulační či montážní operace a úkony s vyšší přidanou hodnotou budou dělat rekvalifikovaní zaměstnanci," podotýká Vondrák.

 

Právě se děje

Další zprávy