Doprava v centru Berlína je kvůli demonstraci zemědělců zablokovaná

ČTK ČTK
15. 1. 2024 10:07
Doprava v centru Berlína je kvůli demonstraci zemědělců zablokovaná

Doprava ve vládní čtvrti v centru Berlína je kvůli velké demonstraci zemědělců proti vládním škrtům zablokovaná, problémy jsou kvůli kolonám traktorů i na příjezdech do metropole. Hlavní část demonstrace sice začne až později dopoledne, do hlavního města se ale farmáři s traktory, nákladními auty a dalšími zemědělskými stroji sjížděli už od víkendu. Šéfka berlínské policie Barbara Slowiková dnes oznámila, že na bezpečnost v ulicích během protestů dohlíží asi 1300 policistů.

Zablokován je mimo jiné bulvár 17. června od Vítězného sloupu v parku Tiergarden k Braniborské bráně včetně přilehlých ulic. Plné traktorů je rovněž nedaleké Postupimské náměstí. Policie odhadla, že ráno bylo v berlínských ulicích asi 3000 traktorů a nákladních vozů a že další 2000 zemědělských vozidel je na cestě do centra.

Kvůli uzavřeným silnicím se do problémů dostali spolu s řidiči osobních aut rovněž cestující v hromadné dopravě, některé autobusové linky jsou totiž odřeknuté. Dopravní podnik BVG doporučil cestujícím přestoupit na metro a na městskou železnici.

Přítomnost rozzlobených zemědělců, kteří nesouhlasí s úspornými opatřeními vlády kancléře Olafa Scholze, je v Berlíně jasně slyšet od neděle. Farmáři po celou noc troubili, aby na protest upozornili.

Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. Vláda chtěla skončit s podporou dieselu pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila a nakonec schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství, podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit.

 

Právě se děje

Další zprávy