Dobré zprávy z průmyslu, překvapivě zrychlil růst

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
9. 1. 2014 9:39
Průmyslová výroba meziročně vzrostla o 6,2 procenta.
V průmyslu se jiskří, a to je dobře. Ilustrační snímek.
V průmyslu se jiskří, a to je dobře. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Růst českého průmyslu v listopadu překvapivě zrychlil. Průmyslová výroba meziročně vzrostla o 6,2 procenta, přičemž v říjnu to bylo 3,5 procenta.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostl průmysl v listopadu dokonce o 8,8 procenta a hodnota nových zakázek byla v meziročním srovnání vyšší o 12,2 procenta.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů průmyslová produkce v listopadu vyšší o 1,3 procenta.

Vyplývá to ze čtvrtečních informací Českého statistického úřadu.

„Průmysl v listopadu pokořil všechna očekávání, když si opět připsal 1,3 % oproti předchozímu měsíci. Neočištěný meziroční přírůstek činil 6,2 %, tj. druhý nejlepší výsledek loňského roku! Trh čekal pouze 3,8 %," říká Helena Horská, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

„Tempo růstu produkce odpovídá počátku roku 2011, kdy ekonomika se rozjížděla k nové expanzi, která bohužel ale měla příliš krátký život. Tentokrát by to mělo být jiné - mimo jiné díky stabilnější Evropě, sílící americké ekonomice a v neposlední řadě i oslabené koruně," dodává Horská.

Průmyslovým podnikům pomáhá poptávka po jejich produktech v zahraničí, ale už i v tuzemsku. Nové zakázky ze zahraničí se v jedenáctém měsíci loňského roku zvýšily o 14,3 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,3 procenta.

Českému průmyslu už tradičně pomohla výroba motorových vozidel, která se meziročně zvýšila o 13,7 procenta. Rostly ale i výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Nedařilo se naopak těžbě a dobývání (meziroční pokles o 8,2 procenta), výrobě potravinářských výrobků (pokles o 2,2 procenta) a výrobě oděvů (pokles o 3,4 procenta).

„Českému průmyslu pomáhá slušná kondice německé ekonomiky a rostoucí zakázky tamních firem. Pozvolné oživení očekávám i během letošního roku. Zejména exportéři s výrobky s vyšší přidanou hodnotou by měli těžit z oslabení české měny," říká Petr Smutný ze společnosti PwC ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy