Do indexu Dow Jones vstoupí Goldman Sachs, Nike a Visa

ČTK ČTK
10. 9. 2013 16:15
Z indexu vypadnou Alcoa, Hewlett-Packard a Bank of America
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

New York - Dow Jonesův index, který je nejznámějším cenovým ukazatelem vývoje na akciových trzích ve Spojených státech, nově zahrne investiční banku Goldman Sachs, výrobce sportovních svršků Nike a provozovatele sítě kreditních karet Visa. Vypadnou z něj naopak producent hliníku Alcoa, výrobce počítačů Hewlett-Packard a bankovní ústav Bank of America.

Změny začnou platit od 23. září. Sdělila to společnost Dow Jones Indices, která tento a další indexy sestavuje.

Změny v třicetičlenném indexu, který zahrnuje akcie firem z klíčových odvětví americké ekonomiky, firma provedla kvůli nízkým cenám akcií tří odcházejících firem. Druhým důvodem byla snaha rozšířit záběr indexu a posílit v něm zastoupení jednotlivých odvětví. O změnách ve složení indexu rozhoduje pouze malý výbor.

Chystaná změna ve složení indexu je největší od 8. dubna 2004, kdy se v Dow Jonesově indexu také obměnily tři firmy. Tehdy vypadla telekomunikační skupina AT&T, upadající výrobce fotografické techniky Eastman Kodak a papírny International Paper. Nahradily je pojišťovací skupina American International Group (AIG), farmaceutický gigant Pfizer a provozovatel mobilních sítí Verizon Communications.

Společnost Dow Jones Indices uvedla, že na hodnotu indexu nebude mít změna žádný rušivý vliv. Od počátku roku Dow Jonesův index získává asi 15 procent, po pondělním vzestupu o téměř jedno procento dnes index zahájil růstem o 0,5 procenta na 15 135 bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy