Desetiprocentní růst tarifů u státních zaměstnanců vyjde rozpočet na čtyři miliardy

ČTK ČTK
29. 7. 2022 14:26
Desetiprocentní růst tarifů u státních zaměstnanců vyjde rozpočet na čtyři miliardy

Desetiprocentní navýšení tarifů zaměstnanců ve veřejných službách se zmrazeným platem, které vláda plánuje od 1. září, vyjde veřejné rozpočty letos zhruba na čtyři miliardy korun. Návrh nařízení vlády poslalo v pátek ministerstvo práce a sociálních věcí do připomínkového řízení. 

Materiál uvádí, že ze státního rozpočtu má jít na navýšení platů zhruba 1,97 miliardy korun, samosprávy vydají 1,8 miliardy korun a zdravotní pojišťovny 290 milionů korun. Náklady jsou podle návrhu zahrnuty do aktualizovaného státního rozpočtu, jak ho ve středu schválila vláda.

Výdělek se pro letošek zmrazil úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se to týká asi 305 tisíc zaměstnanců. Cílem navýšení je podle zdůvodnění ministerstva práce zlepšení hospodářského postavení této skupiny zaměstnanců a posílení konkurenceschopnosti veřejné správy na trhu práce. Valorizace platových tarifů by měla rovněž snížit dopad rostoucí inflace na domácnosti těchto zaměstnanců, konstatuje materiál.

 

Právě se děje

Další zprávy