Den bez DPH přinesl knihkupcům třikrát větší tržby

ČTK ČTK
28. 4. 2014 15:54
Akci uspořádal minulý týden Svaz knihkupců a nakladatelů, aby podpořil své snahy o snížení daně z přidané hodnoty.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Den, kdy knihkupci odpouštěli nakupujícím 15 procent z ceny knih, přinesl třikrát větší tržby než obvykle. Akci Knihy bez DPH uspořádal minulý týden Svaz knihkupců a nakladatelů, aby podpořil své snahy o snížení současné patnáctiprocentní daně z přidané hodnoty, jež se na knihy vztahuje. "Cítíme závazek uvažovat o podobných akcích i do budoucnosti," uvedla dnes tajemnice svazu Marcela Turečková.

Svaz uvítal nedávno oznámený záměr vlády zařadit knihy do třetí sazby DPH ve výši deset procent. Vedení svazu se domnívá, že zvýšení DPH z původních pěti procent až na současnou mez přineslo v případě knih i tisku jen nepatrné zdroje do státního rozpočtu, avšak dlouhodobé ztráty na poli vzdělanosti a kultury. Svaz dodává, že požadoval snížit DPH ještě na nižší úroveň.

Přes osm miliard? Ne, méně než sedm

Svaz knihkupců zveřejňuje od roku 2012 Zprávy o českém knižním trhu, v té poslední uvedl, že celkový objem trhu činil v roce 2012 přes osm miliard korun, což by znamenalo meziroční nárůst o miliardu korun. Dnes svaz uvedl, že suma je spíš nižší než sedm miliard. "Dosavadní odhad vycházel (...) ze součtu obratů distribucí, který se následně přepočetl na maloobchodní ceny. Nezohlednili jsme však, že distribuce obchodují také mezi sebou navzájem, a to v nikoliv zanedbatelné míře," uvedl předseda svazu Martin Vopěnka.

Některé tituly jsou totiž ve výhradní distribuci a ostatní prodejci takový titul musí odebrat. Dále pak distribuce zásobují vlastní sítě knihkupectví, kde je nutné zachovat kompletní sortiment. A některé distribuce výhradně zásobují některé obchodní řetězce. Všechny tyto položky byly v původním odhadu zahrnuty dvakrát. Přitom se jedná odhadem o deset až 15 procent celkového obratu. "To znamená, že celkový obrat knižního trhu je ve skutečnosti zhruba o miliardu nižší, nižší by tedy měl být i potenciální výpadek v odvodu DPH do státního rozpočtu při přesunu knih do nižší sazby," uvedl Vopěnka.

Beletrii patří 55 procent

Svůj komentář situace na knižním trhu dnes uveřejnila i společnost Albatros Media. Celkový obrat českého knižního trhu v roce 2013 odhaduje na 6,8 miliardy korun v koncových cenách včetně DPH. Se započtením dovozu zahraniční literatury by se jednalo přibližně o 7,4 miliardy korun. Asi 55 procent z této částky tvoří beletrie a 45 procent non-fiction. Během pěti let se obrátila původní převaha non-fiction literatury, odhadovaná například v roce 2007 na 60 procent.

Český knižní trh se podle Albatrosu od roku 2009 vyvíjí převážně nepříznivě, což může souviset i s postupným navyšováním DPH od roku 2008. S výjimkou krátkých stagnací trh převážně klesal. Společnost Albatros Media v roce 2013 zaznamenala růst tržeb přibližně 31 procent a zaujímá více než deset procent nakladatelského trhu v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy