Decathlon pozastavuje své aktivity v Rusku kvůli problémům s dodávkami

ČTK ČTK
29. 3. 2022 14:36
Francouzský prodejce sportovního oblečení a vybavení Decathlon pozastavuje své aktivity v Rusku kvůli problémům s dodávkami. Firma, která čelí silné kritice za to, že navzdory invazi na Ukrajinu nepřerušila své podnikání v Rusku, ve svém prohlášení dodala, že nadále bude podporovat svých 2500 ruských zaměstnanců, z nichž někteří jsou ve společnosti již do roku 2006.
Foto: Decathlon

Decathlon uvedl, že kvůli mezinárodním sankcím má problémy s dodávkami, které mu neumožňují pokračovat v činnosti v Rusku. Musí proto pozastavit provoz svých prodejen.

Decathlon čelí silné kritice za to, že navzdory invazi na Ukrajinu nepřerušil své podnikání v Rusku. Příspěvky na sociálních sítích vyzývají k bojkotu francouzské společnosti, která má v Rusku 60 obchodů. Také ukrajinský ministr zahraniční vyzval k tomu, aby lidé přestali v Decathlonu nakupovat, upozornil server BBC.

Decathlon vlastní francouzský maloobchodní gigant Association Familiale Mulliez (AFM), holdingová firma rodiny Mulliezových. Firma provozuje také supermarkety Auchan, které v Rusku podle svých internetových stránek mají 311 obchodů a 41 tisíc zaměstnanců. Také celý holding čelí kritice kvůli své neochotě ukončit podnikání v Rusku.

Auchan o víkendu svůj postoj v Rusku obhajoval. "Naším úkolem je udělat vše, abychom zajistili obyvatelům v zemích, ve kterých působíme, přístup ke kvalitním potravinám za přijatelnou cenu, a uspokojili tak základní potravinové potřeby civilního obyvatelstva," uvedla firma v prohlášení a dodala, že nehodlá opustit své zaměstnance, jejich rodiny a své zákazníky. Oznámila ale také, že zastavila investice v Rusku a nevytváří v zemi zisk.

Minulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu ve francouzském parlamentu vyzval francouzské společnosti, včetně Auchanu a automobilky Renault, aby se stáhly z Ruska. Renault později oznámil, že pozastavuje práci v továrně v Moskvě.

Síť prodejen Decathlon v České republice provozuje společnost Decasport. Navzdory pandemii koronaviru firma zvýšila předloni tržby o 2,3 procenta na 4,5 miliardy korun. Čistý zisk jí klesl o zhruba deset milionů na asi 170 milionů korun. Českým zákazníkům je k dispozici 25 obchodů. 

 

Právě se děje

Další zprávy